Eskilstuna kommun har fått en hel del beröm från nationellt håll över hur man jobbar lokalt för att motverka radikalisering bland unga. Kommunen var också tidigt ute med att utse en lokal samordnare mot våldsbejakande extremism, helt i linje med den nationella samordnaren Mona Sahlins önskan.
Sedan början av januari har Katarina Reigo, kommunens säkerhetsansvarige, axlat rollen som lokal samordnare efter Tryggve Lundh, som gått i pension. Arbetet med de rutiner som nu tagits fram har skett efter önskemål från olika förvaltningsledningar, som sett ett behov av vägledning.
– Rutinerna ska ses som ett stöd för medarbetarna, så att man vet vad man ska göra och vad man ska tänka på.
I det femsidiga rutindokumentet anges hur personalen ska kunna se tecken på och agera mot våldsbejakande extremism, och därmed också ska kunna motverka det.
Bland annat beskrivs exempel på individers riskbeteende; att någon besöker hemsidor med extremistiskt innehåll eller att individen för fram intoleranta, hatiska åsikter mot bestämda grupper.
Här finns också råd om vad personalen kan göra om den är orolig och fattar misstankar mot någon. Den som upptäcker misstänkt rekryteringsmaterial eller hör talas om en rekryteringsaktivitet ges rådet att fotografera materialet och dokumentera namn. Informationen ska lämnas till närmaste chef eller till den lokala samordnaren.
Katarina Reigos roll är att vara en kanal in mot kommunen, och ut mot polisen.
– Jag vill verkligen poängtera att vi inte sparar någon information. Misstankar ska kunna delges snabbt och utan att sprida felaktig information om individer. Det är polisen som sen gör en bedömning av misstankarna.
Någon samordnad utbildningsinsats för kommunens personal kring rutinerna är inte aktuell.
– Nej, inte i dagsläget. Varje förvaltning håller själva i detta och rutinerna kommer att vara tillgängliga för alla. Eventuell utbildning får diskuteras i samverkan och komma fram i den handlingsplan som håller på att tas fram, vilket är en politisk process, säger hon.
Finns det anledning att tro att det finns anställda som tycker det här är obehagligt och inte vill ställa upp på att till exempel fotografera och dokumentera?
– Våldsbejakande extremism är i sig obehagligt. Rutinerna har vi för att vägleda medarbetare i hur man ska göra. Sen är det ju absolut inte meningen att misstänkliggöra andra. Är man orolig så finns det vägledning för det. Vi försöker arbeta för ett tryggt och säkert Eskilstuna.