Jonny Modigh lämnade sin gamla bil i inbyte när han köpte en Volvo XC90 från E-tuna Bil Handelsbolag. Redan under hemfärden upptäckte han att allt inte stod rätt till med bilen. Den hade fel på bromsar, larm, baklucka, antisladdsystem och fyrhjulsdrift – däcken var dessutom helt uttjänta.
När E-tuna Bil slog ifrån sig ansvaret kontaktade Jonny Modigh bilens tidigare ägare som berättade att han sålt bilen till E-tuna Bil för 50 000 kronor; ett pris som satts med hänsyn till just dessa fel. Jonny betalade det dubbla. När han senare såg sin gamla bil utannonserad som "lågmilare" och konstaterade att mätaren ställts ned blev han synnerligen förvånad.
I handlingar till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) försvarar sig bolaget med att säga att de kostnadsfritt bytt styrenhet på bilen, något som Jonny menar inte stämmer. Vidare skriver E-tuna Bil att Jonny Modigh "bor på landet" och att det är vad som orsakat skadorna. Jonny Modigh berättar att han, trots att ARN förra året bedömde att han hade rätt till det, fortfarande inte fått någon ersättning.
Sedan 2015 har ARN tagit emot 20 anmälningar gällande företaget E-tuna Bil – i tio av fallen har företaget uppmanats till att antingen häva köpet eller ersätta kunden på annat sätt. I flera fall har man dragit slutsatsen att de sålda bilarna körts betydligt längre än vad som angivits i annonsen, och firman har vidare beskyllt kunder för att ha åsamkat skador som senare bedömts ha funnits vid köp.
Ett av fallen gäller en Mini Cooper köpt i slutet av 2017. Bilen sades ha tillhört en kvinna i Dubai som använt bilen sparsamt, därav det låga milantalet på 252 mil. Efter att kunden fått problem med bilen konstaterades istället att bilen hade körts 11 190 mil – dessutom hade den väl inkörda bilen frontalkrockats i USA. Bilen var en av totalt fem bilar som, enligt en utredning från Skatteverket, alla konstaterats vara skrotfärdiga i USA innan de, via Dubai, såldes vidare till kunder från bilhallen i Eskilstuna.
Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Riksförbundet M, berättar att liknande fusk är vanligt förekommande. I de flesta fall mellanlandar importerade skrotbilar från USA i Baltikum, där stulna bildelar ofta används för att reparera bilarna.
Skatteverkets utredning från 2018 kom fram till att E-tuna Bil angett felaktiga inköpspriser och försäljningspriser på importerade bilar för att undvika vinstmarginalbeskattning: undanhållen moms på sju bilar uppgick till totalt 232 520 kronor. I fallet med den krockskadade Mini Coopern hade bolaget betalat 28 184 kronor för att köpa och transportera bilen från Dubai. E-tuna Bils kund, som senare fick köpet hävt, betalade 99 900 – ändå bokförde E-tuna Bil att de gjort en förlustaffär.
När tidningen söker E-tuna Bil uppger representanter för företaget att de aldrig ställt ned någon mätare och kallar Jonny Modigh för en "lurig jävel".
– I de fallen är det i så fall tidigare ägare som har skrivit fel miltal, säger de och menar att de inte gjort något fel.
I fallet med Mini Coopern frågar sig företaget varför Transportstyrelsen har godkänt bilen om den var att bedöma som trafikoduglig. De säger också att de felaktiga uppgifterna till Skatteverket "inte var något fuffens utan berodde på otur" och menar att de aktivt jobbar för att alla kunder ska bli nöjda.
– Vi säljer ungefär 45 bilar i månaden och det har hänt "små situationer", som med Jonny Modigh, säger Ahmed Nejim Abed.
Guide: Att tänka på när du köper en begagnad bil
Kom ihåg att köp hos en bilfirma inte gör köpet säkert, det finns oseriösa aktörer. Läs därför bilhandlarens recensioner innan du handlar, och sök gärna på företaget i Råd & Röns svarta lista.
Är firman ansluten till Motorbranschens Riksförbund (MRF) ger det ett extra skydd.
Gör en sökning på bilens VIN-nummer i öppna register online. NICBs sökmotor är gratis och visar historik på bilar som varit registrerade i USA.
Car.info är också gratis och värt att göra en sökning i. Det är en databas under uppbyggnad med målsättning att innehålla information om alla bilar på marknaden. Där kan du också se gamla Blocket-annonser.
Ordet garanti låter bra, men villkoren är sällan bättre än vad som är lagligt tvingande. Be att få garantin skriftlig.
Att en köpeförsäkring ingår låter också bra, men oftast täcker sådana en bråkdel av de fel som kan visa sig.
Köper du bilen på kredit ger konsumentkreditlagen dig ett extra skydd. Då kan du nämligen även reklamera köpet till kreditgivaren.
Kontrollera att det finns en varudeklaration och se till att få den signerad.
Har företaget försökt dölja registreringsnumret? Det är en varningsklocka som bör tas på allvar. Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Riksförbundet M, avråder helt från köp i detta läge. Om du ändå vill köpa: ring firman och be om att få registreringsnumret direkt.
Var extra uppmärksam på bilar importerade från USA då många skrotade bilar – så kallade salvage titles – importeras därifrån.
Om du upptäcker ett fel
Sluta köra bilen omedelbart. Det finns exempel på när konsumenter fått avslag av Allmänna reklamationsnämnden med motiveringen att de kört för långt innan reklamation skedde.
Klaga omgående och skriftligen – fel som visar sig inom sex månader antas nämligen ha funnits vid köpet. Anmäls felet inom denna tidsram ligger bevisbördan för att felet skulle ha uppstått efter försäljning hos säljaren.
Skulle du ha köpt en salvage title, utan att det framkommit i annonseringen, har du som konsument i regel rätt att häva köpet. Det faller under den så kallade informationsplikten.
Kontakta din kommunala konsumentvägledning för råd och stöd. De hjälper dig helt gratis, både före och efter köp.
Om firman inte åtgärdar saken efter att reklamation gjorts: samla kvitton, skriftliga konversationer, utlåtanden från verkstäder och dylikt för att skicka med i anmälan till ARN. Ta med fördel hjälp av en konsumentvägledare när du anmäler.
Listan är framtagen i samråd med Eskilstuna kommuns konsumentvägledare Christine Fransholm och Carl-Erik Stjernvall hos Riksförbundet M.