Swishbedrägeriet lurar unga – hackar Snapchatkonto

Personen utger sig för att vara din vän genom att hacka ett Snapchatkonto. Sedan ber bedragaren om tusentals kronor för ett telefonköp. Eskilstuna-Kuriren har tagit del av ett bedrägeriförsök som riktar sig mot yngre.

Eskilstuna-Kuriren har tagit del av ett bedrägeriförsök på Snapchat.

Eskilstuna-Kuriren har tagit del av ett bedrägeriförsök på Snapchat.

Foto: Skärmdump

Eskilstuna2023-09-19 20:47

Bedrägerier är inget nytt fenomen. I flera år har rubriker skrivits om personer som utgett sig för att vara ett barnbarn, bankman, polis eller liknande för att lura äldre människor på pengar.

Yngre människor har inte varit bortglömda av bedragarna, men bland annat en rädsla av att råka illa ut gör att anmälningsbenägenheten inte är lika stor, menar Thomas Bergqvist, brottsförebyggande samordnare för polisen i Sörmland.

Nu har Eskilstuna-Kuriren tagit del av en konversation på Snapchat, en sociala medier-plattform som är populär bland unga vuxna och barn, som avslöjar ett bedrägeriförsök som nyligen inträffade.

En Eskilstunabo i 20-årsåldern fick sitt konto hackat. Bedragaren skrev till flera av personens Snapchatvänner i ett försök att få 6 500 kronor.

En av vännerna ställer flera motfrågor och får reda på att det är en telefonaffär som påstås ska genomföras och att "säljaren" står bredvid. Personen får då ett telefonnummer att swisha. Numret leder till en man i 30-årsåldern som är bosatt i ett annat län.

Flera gånger försöker bedragaren få den hackade personens vän att logga in på sitt bank-id och lösa ett problem som vännen påstår sig ha fått. I ungefär en kvart uppges konversationen pågå. Sedan kommer ett meddelande från den som faktiskt äger kontot.

"Mannen hoppas inte du swishat".

Personen förklarar situationen. Att kontot blivit hackat och att det var någon annan som tidigare skrev i chatten.

I det här fallet swishades inga pengar och bedrägeriförsöket misslyckades.

– Att kriminella använder sig av bedrägerier i olika forum har ökat rejält, säger Thomas Bergqvist.

Polisens brottsförebyggande samordnare i Sörmland är inte förvånad att även Snapchat som har en yngre publik används av bedragarna.

– Där det finns pengar att hämta, där finns de kriminella. Skulle Snapchat läggas ner och det dyker upp något annat, då söker man sig dit, säger Thomas Bergqvist.

Borde föräldrar vara oroliga?

– Jag tror att man ska försöka ha en kommunikation med sina barn om hur barnen mår på sociala medier och försöka prata om det. Har man en vettig kommunikation vid sidan av sociala medier blir det lättare för barnen att tala om vad man har blivit drabbad av.

Han har en sista uppmaning.

– Blir man drabbad av ett brott så ska det anmälas till polis, säger Thomas Bergqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!