Tänk på det här när du köper begagnad bil

Det finns många fällor att falla i när man köper en begagnad bil och Eskilstuna kryllar av säljare. Vi ger dig de bästa tipsen för att lyckas. "Eskilstuna har väldigt många företag som säljer begagnade bilar, det är ett litet Mecka", säger konsumentvägledaren Christine Fransholm.

Det är mycket och tänka på när man köper en begagnad bil. Konsumentvägledaren Christine Fransholm ger sina bästa tips.

Det är mycket och tänka på när man köper en begagnad bil. Konsumentvägledaren Christine Fransholm ger sina bästa tips.

Foto: Leo Sellén/SCANPIX/Vilhelm Stokstad / TT/Tortsen Braf

Eskilstuna2022-06-10 04:45

Det är mycket att tänka på när man köper en begagnad bil och mycket kan också gå snett. Det visar inte minst statistiken hos landets konsumentvägledare. Ett av de vanligaste klagomålen under förra året rörde just begagnade bilar och så har det sett ut över tid.

– Tillsammans med hantverkartjänster så har köp av begagnade bilar legat i topp under väldigt många år. Det har varit så sedan jag började 2001, säger Christine Fransholm, konsumentvägledare på Eskilstuna kommun.

undefined
Christine Fransholm är konsumentvägledare på Eskilstuna kommun.

I just Eskilstuna säljs det många begagnade bilar.

– Eskilstuna har väldigt många företag som säljer begagnade bilar, det är ett litet Mecka. Om jag träffar kollegor ute i landet så känner de till Eskilstuna och har konsumenter som handlar här också, säger Christine Fransholm.

Det är uppenbarligen svårt för konsumenterna att navigera på begagnatmarknaden och Christine Fransholm tycker egentligen inte att det är så märkligt.

– Det är något du vanligtvis gör väldigt sällan och därmed blir du inte expert eller rutinerad på det, säger hon.

undefined
Utbudet av begagnade bilar i landet är stort. Det gäller att veta vilka rättigheter man har som konsument när man gör en affär.

Oavsett rutin eller kunskap finns det flera saker du kan tänka på inför ett köp av en begagnad bil. Christine Fransholm tar upp sju punkter.

Kolla upp säljaren

Ta reda på det du kan om företaget du tänker köpa bil av. Att det är en etablerad aktör med flera år i branschen kan vara en kvalitetsstämpel. En annan bra sak är om företaget är anslutet till MRF, Motorbranschens riksförbund. Då ska en viss garanti finnas med beroende på hur långt bilen har gått. 

– Skulle du sedan hamna i en tvist med ett MRF-företag och måste pröva ärendet hos Allmänna reklamationsnämnden så följer de ARN:s rekommendation. Det gör inte alltid alla andra bilhandlare.

undefined
Även om du köper en begagnad bil så gäller konsumentköplagen.

Luras inte av garantier

Företagen kan inte svära sig fria från ansvar bara för att de eller du har tecknat en garanti i samband med bilköpet. Vissa försäkringbolag har mer generösa avtalsvillkor än andra och det krävs ofta en hel del för att få ut försäkringen vid ett eventuellt fel.

– Bilfirmorna säljer ibland in de här garantierna för att själva inte behöva ta ansvar när konsumenten kommer tillbaka och ska klaga på bilen. Det är jättebra om du har en garanti, men det gör inte att företaget inte är ansvariga.

Konsumentköplagen gäller

I många fall tror konsumenter att de inte har någon rätt på sin sida när de köpt en begagnad bil och bilfirman säger att garantin gått ut eller om man får nej från försäkringbolaget. Men konsumentköpslagen gäller.

– Konsumentköplagen även gäller på begagnade varor och därmed också på begagnade bilar, det har inte alltid konsumenten och säljare koll på. Den gäller i tre år för ursprungliga fel.

undefined
Sedan i maj har säljaren enligt lag bevisbördan i två års tid när det gäller ursprungsfel.

Bevisbördan ligger på säljaren

Om du upptäcker ett fel på din bil och misstänker att det fanns där vid köpet så är det bilfirman som måste bevisa motsatsen. Sedan den 1 maj i år gäller den bevisbördan i två år efter ett köp. Om du har köpt din bil innan den 1 maj är det dock sex månader som gäller.

– För att undkomma ansvar ska de kunna bevisa att felet har orsakats av köparen alternativt att det är ett fel som kan komma på den typen av bil efter ett visst antal mil, ålder och pris.

Låt en utomstående titta på bilen

Om bilfirman du köpt av menar att ett eventuellt fel är ett normalt slitage och du är osäker bör du låta någon annan ta en titt på bilen.

– Känner man sig osäker tycker jag att man ska kolla med en annan verkstad eller liknande som kan ge en andra synpunkt.

undefined
Om du köper en bil av en privatperson ligger större ansvar på dina axlar. Då gäller inte konsumentköplagen och det finns ingen lagstadgad reklamationsrätt.

Var noggrann, ha inte bråttom

Läs på innan köpet, jämför pris och se vad som är rimligt för den bil du ska köpa. Kräv att få allting skriftligt och se till att det finns en varudeklaration där man går igenom bilens skick.

– Hos de mindre bilfirmorna får man ofta ett handskrivet kvitto. Se till att du får ett skriftligt avtal med allt ni kommit överens om, säger.

Ställ krav på kreditgivaren

Om du köper en bil på kredit så kan du ställa samma krav på kreditgivaren som på bilfirman enligt konsumentköplagen om det blir fel.

– Det har hänt att vi tagit kontakt med bilfirman som vägrat hjälpa konsumenten. Då har vi vänt oss till kreditgivaren som gått på bilfirman och fått dem att lösa situationen.

– Vi uppmuntrar inte till kreditköp, men i det här fallet har det räddat många.

Christine Fransholm uppmanar den osäkre att ta kontakt med Konsumentvägledningen.

Tre års reklamationsrätt

Konsumentköplagen gäller när du som privatperson köper varor från ett företag. Konsumentköplagen ger dig tre års reklamationsrätt. Det innebär att du har upp till tre år på dig att klaga på fel i en vara.

Var det fel på varan redan när du fick den kallas det för ett ursprungligt fel. Ett ursprungligt fel behöver inte visa sig direkt, utan det kan handla om ett ursprungligt fel även om felet visar sig efter att en viss tid har gått.

Källa: hallakonsument.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!