– Det är oroväckande att vi nu ser att fler barn lever i familjer där pengarna inte räcker till, säger Marie Angsell, sakkunnig socionom på Bris.
2 898 barn i Eskilstuna växer upp i familjer där minst en förälder har skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden. Det är en ökning med 344 barn jämfört med samma tid förra året.
– Sommaren är ofta en utmanande tid för barn som lever med föräldrar som har svårt att få ekonomin att gå ihop. Många hittar på aktiviteter som kostar pengar, då är det jobbigt att vara den som inte kan följa med, säger Reza Saleh Baars, sektionschef på Kronofogden, och fortsätter:
– Vi får samtal från föräldrar som berättar att de oroar sig när kostnader för mat, bostad och annat har blivit dyrare. Många tycker att det är svårt att prata om ekonomi med sina barn, säger Reza Saleh Baars.
Högst andel barn med skuldsatta föräldrar finns i Perstorps kommun i Skåne, 22,9 procent och Ljusnarsbergs kommun i Örebro län, där siffran ligger på 21,4 procent. I skånska Lomma är andelen lägst i landet, 1,7 procent, följt av Danderyd och Vellinge. Arbetslöshet, medelinkomst och utbildningsnivå är faktorer som bidrar till skillnaderna.
Många barn som har föräldrar med skulder hos Kronofogden oroar sig för familjens ekonomi.
– I samhällskriser är det ofta de med minst marginaler som drabbas hårdast. När allting blir dyrare och allt fler familjer får svårt att få pengarna att räcka till, drabbar det barn. Det kan skapa ökad oro och konflikter hemma, och kan innebära att barnets möjligheter att delta i fritidsaktiviteter och sociala sammanhang på lika villkor som andra barn begränsas, säger Marie Angsell.
Sedan barnkonventionen blev svensk lag har Kronofogden blivit mer varsamma i beslut som berör barn. Det kan till exempel handla om att avstå från att utmäta tillgångar såsom bil eller bostad i de fall det skulle försämra levnadsförhållanden för barn. Förra året kom också en ny lag, som innebär att vårdnadshavare med äldre barn får behålla mer av lönen vid löneutmätning.
Andel barn i hushåll med skulder och/eller skuldsanering i Eskilstuna:
2021: 11 procent
2022: 10,7 procent.
2023: 12,2 procent.