Eskilstuna ska ta emot 536 flyktingar

Den nya fördelningsmodell för flyktingmottagande som Migrationsverket presenterade under onsdagen kritiseras av den politiska majoriteten i Eskilstuna. "Den är inte genomtänkt och visar att de som tagit fram den inte varit ute i verkligheten", säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) är kritisk till den fördelningsmodell av flyktingmottagande som Migrationsverket presenterat.

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) är kritisk till den fördelningsmodell av flyktingmottagande som Migrationsverket presenterat.

Foto: TT

Eskilstuna2022-04-14 12:15

Migrationsverket har fastställt hur länsfördelningen för skyddssökande som kommer från krigets Ukraina ska se ut. Av de 76 000 som väntas komma till Sverige i det huvudscenario Migrationsverket arbetar efter ska Sörmland ta emot 1 938.

I det förslag som Länsstyrelsen tagit fram för fördelningen till länets kommuner ska Eskilstuna ta emot 536 flyktingar.

Fördelningen bygger på samma modell som tidigare använts för bosättningslagen.

undefined
Enligt Migrationsverkets beräkningar väntas 76 000 ukrainska flyktingar komma till Sverige. Enligt den fördelningsmodell som tagits fram ska Eskilstuna emot 536 av dem.

– Syftet är att få en jämnare fördelning där alla 290 kommuner på ett mer solidariskt sätt tar ansvar för att erbjuda det som behövs för dem som kommer hit och söker skydd från krigets Ukraina, säger Magnus Önnestig, avdelningschef på Migrationsverket till TT.

Modellen ska enligt Önnestig baseras på kommunens befolkningsstorlek, arbetsmarknadsförutsättningar, hur många ensamkommande barn man tagit emot, hur många asylsökande som vistas i kommunen, och hur många andra skyddsbehövande som redan vistas i kommunen.

Enligt Jimmy Janssons uppfattning slår modellen snett mot Eskilstuna.

– Självklart ska vi ta vårt ansvar för att ta emot flyktingar från Ukraina. Det är själva modellen som vi inom den politiska majoriteten reagerar mot och som gör oss djupt oroade. Ukrainakrisen har gjort att den övergripande frågan om fördelningen av flyktingar bland svenska kommuner har aktualiserats igen. Det vi nu ser är ingen vettig fördelning. De som tagit fram det här har inte varit ute i verkligheten.

Hur skulle en bättre modell se ut, ska andra sörmländska kommuner ta emot fler av den kvot länet fått?

– Nej, problemet gäller fördelningen i landet i stort. Det som är bekymmersamt är risken att den här modellen kommer att finnas kvar framöver. Vi vill inte att de misstag som tidigare flyktingmottagande lett till ska upprepas. I Eskilstuna brottas vi fortfarande med problem som är relaterade till det stora antalet flyktingar som kommit tidigare. Etableringstiden för att nå egen försörjning ligger mellan 7 och 15 år. Och det var 7 000 Eskilstunabor i arbetsför ålder som inte gick till något jobb i morse.

Hur många flyktingar vore rimligt att Eskilstuna tar emot?

– Får vi runt 100 skulle vi ha helt andra möjligheter och förutsättningar för ett bra mottagande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!