Turerna har varit många kring vindkraftbolaget Samkraft AB, ett energisamarbete mellan 13 energibolag där Eskilstuna energi och miljö ingår. På måndagen offentliggjordes det att bolaget ska avvecklas.
– Vi är jätteglada över att vi tar oss ur det här. Vi var inte sugna att vara med och investera mer pengar i bolaget, säger Ann-Sofie Wågström (S), ordförande i Eskilstuna energi och miljö.
2011 gick Eskilstuna energi och miljö in i vindkraftbolaget och har sedan dess satsat cirka 16-17 miljoner kronor i bolaget. Eskilstuna kommun har även borgensåtaganden i bolaget på 4,5 miljoner kronor.
– Av borgensumman kommer vi garanterat att få tillbaka 60 procent. Kanske mer än så, men 60 är vi garanterade, säger Ann-Sofie Wågström.
Och vad händer med de 16-17 miljoner som ni investerat?
– De är ju borta.
Hur tänker du kring det?
– Det är tråkigt. Men när vi gick in i det här var elpriserna högre. Men med dagens elpriser så tjänar vi i dagsläget ingenting på det här.
Ann-Sofie Wågström är positivt överraskad av utgången. Enligt henne hade Eskilstuna energi och miljö inte räknat med att få tillbaka en enda krona. Länge såg det ut som att en konkurs var enda utvägen för det skuldtyngda bolaget. I och med den försäljning som nu offentliggjorts kan man i stället, som det beskrivs i ett pressmeddelande, avveckla bolaget under ordnade former. De tio vindkraftverken som bolaget äger ska nu säljas till Slitevind AB, till en summa av 165,9 miljoner kronor.
Vad har ni lärt er av den här affären?
– Vi har inte lärt oss så mycket. Ibland tjänar man på en investering, ibland går man med förlust. I dag ser vi inte att det finns en affär i vindkraft och vi känner att vi kom ur det här på bästa sätt. Sedan var inte ägarformen den bästa med så många bolag, säger Ann-Sofie Wågström.
Enligt Ann-Sofie Wågström fanns det ett ägardirektiv från kommunen att man skulle satsa på alternativa energiformer.
– Men som sagt, då var elpriserna helt andra.