Studenter har ofta ont om pengar, men den här terminen ser ut att bli värre än vanligt för många.
– På många studieorter riskerar studenterna att gå back under 2023, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.
Enligt en uträkning som Länsförsäkringar har gjort riskerar studenterna i Eskilstuna att gå back med i snitt 389 kronor i månaden.
– Trots att studiemedlet höjs äts höjningen upp av stigande utgifter för boende, mat och allmänna levnadskostnader. Studenter är en grupp som redan idag har det tufft ekonomiskt, men 2023 kommer det att bli ännu tuffare, säger Emma Persson.
Amanda Younan och Devon Fleming studerar på Mälardalens universitet i Eskilstuna.
– Vi har CSN, men det räcker ju knappast till hyra och mat och så. Sedan vill man komma hem till sin familj och det kostar också så då får man antingen fråga sin familj om hjälp eller jobba extra. Det tar ju tid från ens studier också, säger Devon.
Båda har flyttat till Eskilstuna för att studera.
– Jag bor i studentlägenhet och där är hyran 5 600 kronor för 25 kvadrat så det är ganska dyrt. Det är typ halva CSN:et som går åt hyran. Sedan har priserna gått upp i mat och sånt också så det blir dyrt när man handlar, säger Amanda.
– Jag har jobbat extra i omgångar, men det blir för mycket ibland med både skola och jobb.
I dag är studiemedlet totalt 12 052 kronor per månad vid fyra veckors heltidsstudier. De krympande marginalerna gör att många studenter är beroende av ekonomisk hjälp av sin familj eller andra närstående eller av att arbeta extra, trots att heltidsstudier ska jämföras med heltidsarbete och att man därför inte ska behöva arbeta vid sidan av.
– Att jobba extra kan också sätta käppar i hjulet eftersom det finns en övre gräns för hur mycket du får ha i inkomst samtidigt som du har studiemedel. Har du bostadsbidrag som student kan det också försvinna om du jobbar för mycket. Å ena sidan är det ju bra att få in lite extra pengar och komma in på arbetsmarknaden men å andra sidan är det viktigt att studierna inte drar ut på tiden. Risken är ju då att du kommer i gång senare med stabil inkomst och pensionsavsättningar, säger Emma Persson på Länsförsäkringar.
Studenterna Thiha Thi ha och Khaled Abdul Ghani på Mälardalens universitet har märkt av att priserna gått upp.
– Maten när man handlar, typ Pringles har gått upp från 20 till 30 kronor. Hyran har också gått upp lite, säger Thiha.
Thiha har fått ett stipendium från sin hemkommun Sandviken på 50 000 kronor för att han studerar till civilingenjör vilket gör att han inte behöver jobba extra. Kahled säger att han sparar in på sånt som inte är nödvändigt.
– Saker som till exempel padeltider. Spela padel är ganska dyrt. Jag drar ner på såna grejer som är onödiga. Jag har skaffat mig ett timvikariejobb också så att jag tjänar lite extra i alla fall, säger han.
Studenterna i Eskilstuna går ändå mindre back än genomsnittet på de studieorter som Länsförsäkringar har undersökt. I genomsnitt går studenterna back med 1 500 kronor i månaden. I kommuner som Stockholm, Göteborg, Uppsala och Lund handlar det om betydligt mer.
Så här mycket går studenterna back varje månad på några studieorter, enligt Länsförsäkringar:
Eskilstuna: - 389 kronor
Västerås: - 392 kronor
Örebro: - 752 kronor
Uppsala: - 1 685
Lund: - 1 892
Göteborg: - 2 497 kronor
Stockholm: - 5 021 kronor
Sundbyberg: - 6 050 kronor
Solna: - 6 205 kronor