Som tidningen tidigare rapporterat har Eskilstuna kommun återupptagit arbetet med den planerade Räddningsstation Syd på Montörgatan i Vilsta industriområde. Räddningsstation Syds läge gör att räddningstjänsten kommer att kunna nå platser i den södra delen av kommunen mycket snabbare än vad man gör i dag från huvudstationen på Sundbyvägen 2.
Exempelvis är den teoretiska utryckningstiden i dag från brandstationen på Sundbyvägen till köpcentret Tuna Park 11,5 minuter. Med den nya brandstationen i Vilsta industriområde blir utryckningstiden bara 5,5 minuter, vilket innebär att utryckningstiden mer än halveras.
– Västerleden blir väldigt fort igenkorkad, framförallt mot Mått Johanssons väg och E20, det hållet vi kommer ifrån när vi åker från nuvarande station på Sundbyvägen. Det är även ofta köer på Västeråsvägen från stan ut mot Tuna Park. Så att kunna åka från andra hållet, att ha en station på varje sida så man till och med kan välja station beroende på trafikflöden, så förbättrar det vår möjlighet att anpassa oss, säger Stellan Jakobsson, ställföreträdande räddningschef vid räddningstjänsten i Eskilstuna.
Han nämner även en annan känd verksamhet i form av Fazer/Skogaholm som är en större industri och som skulle innebära en avancerad släckinsats för räddningstjänsten. I dag tar det räddningstjänsten cirka 10,5 minuter från Sundbyvägen till Fazer. Från Station Syd på Montörgatan kommer det bara att ta 4,5 minuter – en förbättring på cirka 6 minuter.
Ett annat exempel är att det idag tar brandbilarna cirka 12,5 minuter att nå vård- och omsorgsboendet Lagersbergsgården. Från den nya brandstationen blir utryckningstiden bara 3,5 minuter.
Västermo, som ligger cirka 25 kilometer söder om Eskilstuna, har en egen brandstation gör cirka 30 utryckningar per år. När de behöver hjälp från huvudstationen i Eskilstuna har brandbilarna 32,5 minuters restid. Med den nya Station Syd i Vilsta industrområde blir restiden tio minuter kortare.
När räddningsvärnet i Näshulta behöver hjälp från stan får de vänta 35,5 minuter på förstärkning. Från Vilsta industriområdet blir utryckningstiden 8 minuter kortare.
– Näshulta är bara ett räddningsvärn så de har inte samma förmåga som Västermo till exempel. De behöver vi alltid förstärka från stan så där får vi också en snabbare insatstid, säger Stellan Jakobsson.
Några exempel på utryckningstider från dagens huvudbrandstation på Sundbyvägen jämfört med den planerade Station Syd:
Lagersbergsgården
Sundbyvägen: 12,5 minuter
Station Syd: 3,5 minuter
Förbättring: 9 minuter
Hyndevad
Sundbyvägen: 15,5 minuter
Station Syd: 6,5 minuter
Förbättring: 9 minuter
Fazer Bageri
Sundbyvägen: 10,5 minuter
Station Syd: 4,5 minuter
Förbättring: 6 minuter
Tuna Park
Sundbyvägen: 11,5 minuter
Station Syd: 5,5 minuter
Förbättring: 6 minuter
Borsökna
Sundbyvägen: 16,5 minuter
Station Syd: 6,5 minuter
Förbättring: 10 minuter
Skogstorp
Sundbyvägen: 13,5 minuter
Station Syd: 5,5 minuter
Förbättring: 8 minuter
Hållsta
Sundbyvägen: 16,5 minuter
Station Syd: 7,5 minuter
Förbättring: 9 minuter
Förstärkning till Västermo
Sundbyvägen: 32,5 minuter
Station Syd: 22,5 minuter
Förbättring: 10 minuter
Förstärkning till Näshulta
Sundbyvägen: 35,5 minuter
Station Syd: 27,5 minuter
Förbättring: 8 minuter
Hur viktiga är de här minuterna?
– Det beror på. Är det så att det verkligen brinner och är fara för liv är varenda sekund viktig. På en lägenhetsbrand om någon är kvar och det tar tio minuter extra för oss då är det nog tyvärr på liv och död, säger Stellan Jakobsson.
Han säger att räddningstjänsten har ett krav på sig i lagstiftningen att med stegbil kunna nå fram till någon som behöver räddas från en lägenhet på tio minuter.
– I dagsläget är det på marginalen att vi når Lagersberg, säger han.
Oron i omvärlden har också gjort att räddningstjänsten har fått ett utökat uppdrag för att kunna hantera situationen om det blir höjd beredskap eller kring. Det innebär bland annat att räddningstjänsten behöver växa.
– På Sundbyvägen har vi fullt så vi har ingen möjlighet att utvecklas här. Då är en andra brandstation det bästa alternativet, säger Stellan Jakobsson.
Det har diskuterats om det ska byggas en andra brandstation sedan 2018 och under en period var regionen med på tåget. Det skulle då bli en räddningsstation med plats för både brandbilar och ambulanser. När regionen hoppade av tappade projektet fart, men nu har kommunen startat projekteringen igen. Kommunen vill även att regionen ska ändra sig och hoppa på projektet igen. Stellan Jakobsson är mycket positiv till att dela lokaler med ambulansen.
– Vi jobbar väldigt nära ambulansen vid olyckor och skulle vi vara i samma lokaler till vardags skulle det kunna förbättra vårt samarbete, säger han.
– Sedan har jag förståelse för att regionens ekonomiska situation inte är så ljus, tyvärr, som gör att de är tvungna att ta det beslutet att inte kunna vara med just nu, men vi har förhoppningar att vi i framtiden kan få ihop ett samarbete och kunna samlokaliseras.