Julbelysningen på Köpmangatan, Drottninggatan och Kungsgatan är kommunens, men det är Energi och miljö som sätter upp och tar ner den enligt en överenskommelse. Inför vintern diskuterades det hur man kunde spara el och Energi och miljö räknade på vad kostnaden för julbelysningen skulle bli. Enligt Andrew MacDonald vid Energi och miljö kom man fram till att kostnaden bara skulle uppgå till cirka 800 kronor. Julbelysningen drivs med energisnål LED-teknik och att släcka den skulle därför inte ha haft någon större påverkan på elkostnaderna.
– Då sa vi att vi bjuder på det här. Det är inte speciellt mycket att spara el på, 800 kronor, säger Andrew MacDonald.
Belysningen började tas ner efter tjugondag Knut.
– Vi började i måndags på Köpmangatan och tog ner den gamla belysningen där och sedan kör vi Kungsgatan nu och sedan kommer vi att avsluta med den nya belysningen som Tuna Entreprenad har gjort längs Drottninggatan, säger markarbetaren Jonas Frid från entreprenören Tuna Entreprenad.
Enbart på Kungsgatan med tvärgatorna Kriebsensgatan och Careliigatan hänger det fler än 30 girlanger. Varje girlang består av sex mindre ljusslingor. Julbelysningen sorteras och förpackas noga så att den ska vara lätt att sätta upp igen nästa jul.
– Det kommer att ta ett par veckor. Du vet ju själv hur det är om du har en tremeters slinga hemma och packar ner den utan ordning. Då är det bara trassel när du ska ha upp den nästa år, säger Jonas.
Samtidigt som elteknikern Andrew är uppe i skyliften och lossar ljusslingorna står Jonas på marken och håller koll på att inga gående kommer för nära.
– Man måste hålla koll på folk här nere. De går ju bara. Det är en säkerhetsrisk, säger Jonas.
Jonas Frid är den som har störst erfarenhet av att sätta upp och ta ner Eskilstunas julbelysning.
– Jag tycker att det ska se bra ut och att man inte bara ska slänga upp det utan att det ska vara snyggt och prydligt.
Han upplever att julbelysningen är uppskattad av Eskilstunaborna. De moderna ljusslingorna har kompletterats med några gamla lyktor från den belysning som användes tidigare. Lyktorna har plockats fram och renoverats.
– Det är bättre att renovera dem istället för att köpa nytt. Det lite äldre Eskilstunagenerationen kommer alltid ihåg de här. Vi har fått mycket: 'Åh, vad roligt att de här lyktorna kommer upp igen.'