Så pratar du med ditt barn om sex och relationer

Kuratorn och sexologen Katerina Sparr Holinkova ger sina bästa tips för hur man som förälder kan skapa ett öppet samtalsklimat.

Katerina Sparr Holinkova avråder föräldrar från att ta det, ofta krystade och obekväma, blommor-och-bi-snacket.

Katerina Sparr Holinkova avråder föräldrar från att ta det, ofta krystade och obekväma, blommor-och-bi-snacket.

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna2022-03-27 15:40

– Samtal om sex, samtycke och relationer rustar ungdomar för svåra situationer, och att kunna kommunicera kring de här frågorna är viktigt – men svårt, säger Katerina Sparr Holinkova.

Som kurator på Entréskolan, och i rollen som sexolog, är hon van vid att ta samtalen med både barn och tonåringar. Hon berättar att de flesta frågor hon får när hon besöker fritidsgårdar i Eskilstuna kan besvaras genom en dos grundläggande anatomi.

 – Det behöver oftast inte vara mer avancerat. När jag är ute och föreläser ställer jag frågan "vad är sex?". Ofta rabblas olika typer av sex upp; analsex, oralsex och så vidare. Och då brukar jag fråga "onani då, är inte det sex?", och det är sällan någon tycker det. Det blir alltid en spännande diskussion där jag hävdar att man börjar med att ha sex med sig själv.

Men hon avråder föräldrar från att ta det obekväma blommor-och-bi-snacket.

– Att som förälder söka upp sitt barn för att prata om sex... Det ska man inte göra. En del av hur vi jobbar i skolan är att helt enkelt svara ärligt på frågor från början, sedan kan man känna efter om barnet vill prata mer. Och att smyga till barn bra litteratur är ett fantastiskt knep.

undefined
"Att smyga till barn bra litteratur är ett fantastiskt knep" säger Katerina Sparr Holinkova, och uppmanar föräldrar att närma sig ämnet genom böcker, filmer och bra hemsidor.

Kan man som förälder motverka att ens barn lär sig om sex genom porr?

– Det lättaste är att öppna för diskussion så fort barnet får tillgång till nätet. Man kan säga "om du ser läskiga eller konstiga saker så prata med mig, jag kommer inte bli arg", och så ett frö som gör att barnet känner sig bekvämt med att berätta. Sedan kan man ta diskussionen när och om tillfället uppstår.

Katerina menar också att man som förälder bör vara förberedd på att barnet kan få bilder skickade till sig och bli kontaktat i sexuellt syfte.

– Då behöver man tänka på att inte bemöta det med ilska och skuldbeläggande, vilket kan vara svårt då en spontan känsla först kan vara ilska.

undefined
Till vardags jobbar Katerina Sparr Holinkova som kurator på Entréskolan i Eskilstuna.

Katerina fortsätter, och menar att skam kring den egna sexualiteten kan uppstå tidigt.

–Till exempel när barnet pillar på sin snopp eller snippa och får en tillsägelse om det. Som förälder kan man i stället förklara att var sak har sin plats. Man kissar på toaletten, äter vid matbordet och pillar på snippan i sängen. Skam är en väldigt destruktiv känsla, och förmedlar man skam kring sund sexualitet till sina barn är det inte säkert att de vågar berätta om det händer någonting.

Vad tycker du är extra viktigt att förmedla när du pratar sex med tonåringar?

– Att mödomshinnan är en myt, att onani är ett fantastiskt sätt att utforska sin sexualitet och egna lust på och att sexuell lust/olust inte är kopplat till kön. Det är bra grejer för ungdomar att ha med sig och någon måste säga det. Jag brukar också tipsa om att titta på snippan i en spegel, så att man vet hur den ser ut! Annars kan man ju få för sig att porren ger en rättvis bild.

undefined
Att mödhomshinnan är en myt, att man ska titta på sin snippa och att det är viktigt att onanera är tre saker som Katerina Sparr Holinkov tycker är viktigt att unga får höra.

Hur kan man öppna för sådana här samtal om man känner att man misslyckats med att göra det?

– Var ärlig! Erkänn för ditt barn att du kanske inte har bjudit in till mer känsliga samtal, men säg att de kan komma och prata med dig när som helst. Man behöver inte specificera. 

Katerina tillägger att det inte heller behöver vara just en förälder som axlar rollen.

– Bara för att jag är sexolog betyder det till exempel inte att mina barn kommer vilja prata med mig – förmodligen inte. Då är det bra att säkerhetsställa att det finns andra vuxna i deras närhet som de kan vända sig till.

undefined
"När jag är ute och föreläser ställer jag ofta frågan "vad är sex?". Ofta rabblas olika typer av sex upp; analsex, oralsex och så vidare. Och så brukar jag fråga "Onani då? Är inte det sex?", och det är sällan någon tycker det."
Katerina tipsar

"Det är lättare att prata om en bok eller film i stället för att ha blommor-och-bin-samtalet", säger Katerina Sparr Holinkova och tipsar om att våga se på filmer och serier som är normavvikande. Till exempel kan hjälten vara en tjej och samkönade relationer förekomma. Hon tipsar också om:

Barnombudsmannens kartläggning av pornografins inverkan på barn

Världens viktigaste bok av Nathalie Simonsson

Liv Livmoder får mens av Anna Samuelsson  

www.UMO.se

www.rfsu.se

Podden Sex på arbetstid

Ungdomjouren Fria

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!