Så rustar Eskilstunas äldrevård för en andra smittvåg

För tillfället är det smittfritt på Eskilstunas särskilda boenden. Många åtgärder har vidtagits, men någon syrgas på boenden blir inte aktuellt.

Fridha Söderqvist och Johan Lindström presenterar nya satsningar på Eskiltunas äldrevård.

Fridha Söderqvist och Johan Lindström presenterar nya satsningar på Eskiltunas äldrevård.

Foto: Carolina Lundin

Eskilstuna2020-08-28 17:31

Våren slog hårt mot kommunens särskilda boenden i Eskilstuna. Under april och maj var smittskyddsläget katastrofalt, men sedan dess har kommunen lyckats vända siffrorna. Sex smittfria veckor har det blivit som längst, men än är faran inte över.

– Om eller när vi får en eventuell andra smittvåg har vi rutiner på plats och en beredskap som är redo att dras igång vid behov, säger Fridha Söderqvist, äldreomsorgschef.

I virusets spår har äldrevården överanställt och i höstprojektet regionen kallar för Äldrevårdlyftet blir under september månad 40 visstidare fastanställda. Dessa ska också utbildas till vårdbiträden eller undersköterskor internt. Ytterligare 40 redan fast anställda ska dessutom få undersköterskekompetens, och personal ska frigöras för att kunna hjälpa boende att kommunicera med anhöriga genom nyinköpta surfplattor. En anhörigkontakt-platta kommer att finnas på varje vårdavdelning innan september är slut. 

Det så kallade beredskapslagret ska hålla boenden rustade i tre månader, men räcker i dagsläget för två månader. Johan Lindström, som är förvaltningschef för vård- och omsorgsförvaltningen, menar att det säkerställer att det inte kan bli en våg jämförbar med vårens. Dessutom har man blivit mycket duktigare på att utföra screening-tester.

Men tillgången på syrgas, som varit omdebatterad, är fortfarande icke-existerande på boendena. Behöver boende syrgas ska de vårdas på sjukhus, resonerar regionen. Äldreboendens beredskap handlar istället om att garantera smittsäkra arbetsrutiner.

Dessa rutiner har också innefattat begränsade besök utomhus, något som haft svåra konsekvenser för de boendes psykiska hälsa.

- Vi får ganska många signaler om att den här isoleringen tär på de boende. Man har inte samma aktiva sociala liv och man träffar inte sina anhöriga i samma utsträckning. Det är många som mår dåligt, säger Johan Lindström. Regionens plan är att öppna för begränsade besök inomhus snarast möjligt, men det kräver att olika lösningar för varje enskild lokal framställs.

Det finns också grupper som inte har samma möjlighet att tillgodogöra sig alternativa umgängesformer, kanske särskilt den grupp äldre som lider av demens:

– Det är verkligen en prioriterad grupp att få igång. Träffar de inte sina anhöriga finns det för den gruppen en verklig risk för att man tappar bort personer helt och hållet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!