Eskilstunapolisen undersöker metod från Tyskland

En tysk metod för att stoppa barn och unga från att rekryteras till kriminella nätverk kan bli aktuell i Eskilstuna. "Det låter väldigt intressant och vi är öppna för att prova nya arbetsmetoder", säger Roland Westberg på Eskilstunapolisen.

Polisen i Eskilstuna ska hämta in information om en arbetsmetod från Tyskland.

Polisen i Eskilstuna ska hämta in information om en arbetsmetod från Tyskland.

Foto: TT

Eskilstuna2023-03-01 15:40

Metoden "Rätt kurva" riktar sig mot barn och ungdomar som utnyttjas av kriminella nätverk för att begå brott och kommer i år att testas av polisen i Sverige.

– Kortfattat handlar det om att man har en form av selekteringsverktyg där man identifierar barn och ungdomar i åldrarna 8–14 år som är misstänkta för brott. Utifrån de uppgifterna gör man en poängsättning på respektive barn. Det verktyget ansvarar polisen för, berättar Roland Westberg på Eskilstunapolisen och fortsätter:

– Sen kommer det ske en dialog mellan Polismyndigheten och socialtjänsten utifrån selekteringen. Där bygger man på bilden av respektive barn, hur det ser ut med orosanmälningar, anmälningar till socialtjänsten och det som inrapporteras från skolan så att man får en helhetsbedömning. Utifrån det erbjuder man barnet och dennes familj möjlighet att ingå i den här metoden. Allt kommer bygga på frivillighet, men vi kommer vara väldigt tydliga med att den medför fördelar för barnet och för hela familjen att ingå i det här.

undefined
Polishuset i Eskilstuna.

När det handlar om kontakten mellan polis och familj så är det polisen som tar den inledande kontakten, därefter kopplas socialtjänsten in. Poängsättningen som kommer användas handlar om vilken typ av brott och hur gammal barnet eller ungdomen är.

– Man gör en bedömning utifrån allvarligheten av brottet och barnets ålder. Det är bara den första selekteringen, sen bygger man på själva bilden av barnet.

Metoden är redan tänkt att börja testas i Göteborg, Linköping och Södertälje. Nu är tanken att även polisen i Eskilstuna och Strängnäs ska inhämta information om den.

– Vi har en dialog med Nationella operativa avdelningen, Noa, och projektgruppen som håller på med "Rätt kurva". Jag var själv på informationsträffen i Strängnäs för några veckor sedan och jag har haft en dialog med lokalpolisområdeschefen i Eskilstuna, Oscar Nissfolk. Det vi har kommit överens om är att det låter väldigt intressant och vi är öppna för att prova nya arbetsmetoder gällande att förhindra nyrekryteringen till de kriminella nätverken, säger Roland Westberg och fortsätter:

– Vi har kommit så långt att vi kommer att ha en informationsträff med projektgruppen från Noa i slutet av mars. De kommer till Eskilstuna för att informera om vad det här innebär för oss och hur själva modellen kommer användas.

undefined
Kommunen och polisen måste tillsammans fatta beslut om att gå vidare med metoden, om den ska testas i Eskilstuna.

Det kommer också ske en kontinuerlig dialog mellan polisen i Eskilstuna och polisen i Göteborg, Linköping och Södertälje.

– Vi är även intresserade av hur det går för de tre städerna som kommer starta sin provverksamhet under 2023. Där har vi fördelen att Linköping ingår i samma polisregion så där är det lättare att inhämta information.

Beslutet om att gå vidare för att testa metoden i Eskilstuna är inte bara upp till polisen.

– Även Eskilstuna kommun måste tycka att metoden är bra och vara villiga att testa den. Det mesta av arbetet kommer att landa hos kommunen eftersom det är de som har verktygen för att arbeta brottsförebyggande med barn och ungdomar i åldern 8–14 år. Metoden kan inte startas av polisen, utan kommunen och polisen måste fatta ett gemensamt beslut om att satsa på den här metoden, säger Roland Westberg.

Det här är rätt kurva

Det är en metod som ursprungligen kommer från Tyskland där den använts succéartat i flera år. Där heter den "Kurve kriegen" och riktar sig till barn och ungdomar i åldern 11 till 15 år. Syftet med metoden är att förhindra nyrekrytering till kriminella nätverk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!