Så smakar en bra bulle – enligt Eskilstunaborna

Kanelbullens dag firades för första gången den 4 oktober 1999. Med åren har dagen blivit en alltmer självklar tradition i Sverige. Tidningen gav sig ut på stan för att ta reda på hur den ultimata kanelbullen ska vara.

Hugo Karlsson, 4, firar kanelbullens dag genom att köpa sig en bulle tillsammans med mamma Maud.

Hugo Karlsson, 4, firar kanelbullens dag genom att köpa sig en bulle tillsammans med mamma Maud.

Foto: Madelene Hergils

Eskilstuna2023-10-04 16:22
undefined
Mariana Malihiolzakerni, 24, tycker det är en speciell känsla att köpa bullar just på kanelbullens dag.

Det är eftermiddag och studenten Mariana Malihiolzakerni, 24, går ut ur entrén på Mälardalens universitet när hon stoppas av tidningens reporter. Hon berättar att hon faktiskt är på väg till ett konditori för att köpa kanelbullar dagen till ära.

– Jag känner att det är mysigare att köpa bullar på kanelbullens dag än annars när det inte är ett speciellt tillfälle. Det hade varit kul att baka själv – men det tar så lång tid.

Hur ska den perfekta kanelbullen vara, enligt dig?

– Den ska vara mjuk, varm och saftig. Sedan ska den smaka lagom mycket kanel och pärlsocker på, säger hon.

undefined
Josefin Holmgren, 36, och Elin Karlsson, 35, har firat dagen med varsin bulle.

En bit från universitetet – vid Strömsholmen – går kollegorna Josefin Holmgren, 36, och Elin Karlsson, 35, med sina cyklar. De är på väg tillbaka till jobbet på Ung företagsamhet efter en lunch på stan. Kollegorna berättar att de redan firat dagen med att äta varsin kanelbulle. Josefin Holmgren säger dock att det kommer finnas kvar bullar när de kommer tillbaka till jobbet.

– Ja, om de andra inte hunnit äta upp dem, svarar Elin Karlsson.

– Jag har en påse till på kontoret, säger Josefin Holmgren och skrattar.

Hur är den ultimata kanelbullen?

– Det ska vara mycket smör och mycket kanel, det tycker jag de glömmer ibland faktiskt.

– Mycket smör är det viktigaste för mig, maximalt onyttig ska den vara, säger Elin Karlsson.

undefined
Lena Eriksson, 67, firade kanelbullens dag redan under tisdagen. " Men det är möjligt att jag köper bullar idag också", säger hon.

På Fristadstorget står Lena Eriksson, 67, och njuter av solen. Hon berättar att hon firade dagen redan i förskott under tisdagen men att hon kanske kommer att köpa bullar även idag. Enligt henne ska kanelbullen gärna vara lite kladdig.

– Det är svårt att beskriva men den ska vara lite kladdig och smaka mycket kanel.

undefined
Enligt Thomas Larsson, 65, ska den perfekta kanelbullen vara lite degig, fin och färsk. "Den får absolut inte vara torr", säger han.

En knapp kilometer från torget har Thomas Larsson, 65, precis köpt en bulle på Bageri Speceri. 

– Jag firar egentligen inte, men jag håller på traditioner så jag köpte mig en bulle, säger han.

undefined
Enligt Hugo Karlsson, 4, ska en bra kanelbulle smaka just kanel.

Någon som däremot gillar att fira kanelbullens dag är Hugo Karlsson, 4. Han har precis varit inne på Coop Sveaplan med mamma Maud Karlsson, 48.

Hur ska en bra bulle smaka?

– Den ska smaka kanel, säger Hugo Karlsson.

Mamma Maud berättar att hon tycker att kanelbullarna från Coop är goda men att hembakat smakar bäst.

– Men tyvärr hinner jag inte att baka i dag, säger hon.


MISSA INTE: Tidningens eget smaktest som utser den godaste kanelbullen.

Kanelbullens dag

Temadagen instiftades 1999 av Hembakningsrådet som då firade 40-årsjubilum. Syftet med dagen är att uppmärksamma bullen den rika bulltradition som finns i Sverige. Sedan 2004 har dagen haft en plats i den svenska almanackan. Källa: Temadagar/ Institutet för språk och folkminnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!