Smittskyddsenheten har uppmanat alla högstadieklasser i regionen att övergå till distansundervisning – på deltid eller helt och hållet. De kommunala grundskolorna börjar med två veckor helt på distans.
– Vi har befarat att det är här vi ska hamna, och vi går in i någonting helt nytt. Det är svårt, men vi ska göra det bästa av situationen – det är en lärandeprocess, säger Gökstensskolans rektor Jenny Ollén.
Just Gökstensskolans högstadieelever och lärare är dock bättre förberedda än andra; i december genomfördes två dagars distansundervisning på prov.
– Vi lärde oss otroligt mycket och fick god respons. Det gick bättre än vad vi förväntade oss och vi fick överraskande mycket positiv respons.
Jenny Ollén beskriver de synligaste utmaningarna som tekniskt betingade, och berättar att dagarna gav skolan möjligheten att rätta till mjukvaruproblem och trasiga webbkameror.
Elever som saknar uppkoppling erbjuds en mobil bredbandslösning från utbildningsförvaltningen, men tekniken ger inte alltid tillräckligt goda förutsättningar för att klara distansstudier. Därför erbjuds fortsatt studieplatser i skolorna. Lisa Edholm, rektor för Fristadsskolan, berättar:
– Det kan båda gälla elever i behov av särskilt stöd, eller som har svårt att hitta studiero av andra skäl; kanske har man många syskon som också studerar hemifrån.
Att anpassa de praktiska ämnena till hemmiljö är ytterligare en utmaning, särskilt klurigt är det kanske med idrotten – som också blir särskilt viktig när dagarna till stor del spenderas sittandes.
– Det är väldigt viktigt att eleverna rör på sig under den här tiden, och idrotten får inte bara bli teoretisk. Men det finns så otroligt många möjligheter för digitala träningsprogram och idrottslärarna är påhittiga, säger Lisa Edholm.
Skolorna är fortfarande skyldiga att servera lunch till eleverna, vilket de löst genom att erbjuda upphämtning av matlådor på utsatta, utspridda tider. För de som bor längre bort kan eleverna på Fristadsskolan och Gökstensskolan hämta flera lådor åt gången.
På friskolorna skiljer sig dock planeringen åt, och på Engelska skolan har man valt att inte distansundervisa på heltid. Istället har skolan infört ett rullande schema för de olika årskurserna, och minst en dag i veckan sker studierna på plats.
– Vi löste det så efter samtal med smittskyddsläkaren, och under de kommande veckorna kommer årskurserna att vara i skolan under olika dagar, berättar rektorn Damian Brunker.
Enligt honom motiverades beslutet av två skäl.
– Gör vi som de kommunala skolorna blir det fem veckor som eleverna är borta från skolan, och allas hemsituation är inte perfekt. Dessutom kan ingenting ersätta närvaron av lärare. Vi gör vårt bästa för att balansera vår strävan efter en hög utbildningsnivå och en trygg studiemiljö med pandemin, och mig veterligen är föräldrarna är nöjda med beslutet.
Något som skiljer Engelska skolans förutsättningar från de kommunala är dock att eleverna sedan en tid tillbaka inte har egna datorer.
– Eftersom eleverna delvis kommer att vara på plats kan undervisningen bestå av en blandning av undervisning och analoga hemuppgifter. Under fredagen har alla föräldrar kontaktas för att kontrollera att den utrustning som behövs för att klara distansundervisningen finns i hemmet – alla som är i behov av datorer kommer att kunna låna dem av skolan, försäkrar Damian Brunker.