– Man får se ansiktsuttryck och man får prata med varandra på ett härligt sätt. Det är det här som är nödvändigt för att någonting ska hända. Jag hoppas att vi kommer att kunna ha såna här dialoger två gånger per år där vi träffar näringslivet för att stämma av, utveckla och förändra, säger Maria Lönnerek vid kommunens näringslivsavdelning.
Hon ledde näringslivsdialogen på Munktell Science Park den 11 november. Eskilstuna kommun anordnar regelbundet näringslivsdialoger i syfte att stärka näringslivsklimatet. Under ett par års tid har dialogerna hållits i digital form på grund av pandemin.
Temat för dialogen den 11 november var hur Eskilstuna ska kunna bli Sveriges bästa kommun för små och medelstora företag till år 2030. Målsättningen lanserades först av Tillväxtrådet som består av representanter för det lokala näringslivet. Den har sedan anammats av kommunen som även beslutat om den i kommunfullmäktige. Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) medverkade vid näringslivsdialogen och sa till företagarna att kommunen tar deras förslag på allvar.
– Nu är ni på tå, ni har tagit fram det här. Vi har köpt det, vi inser att vi måste göra vårt jobb som kommun. Vi får inte bränna oss som kommun för då kommer vi aldrig att vinna ert förtroende igen. Vi har den här chansen nu att verkligen visa på att vi menar allvar med er idé och det är liksom signalen in i organisationen, säger Jimmy Jansson.
Arbetet har redan kommit igång genom att 60 djupintervjuer med företagare har genomförts. Vid näringslivsdialogen presenterades resultaten av djupintervjuerna. Dessutom genomfördes en workshop där företagarna fick diskutera i grupper och komma med förslag.
– Vi ska ta en handlingsplan för näringsliv där det blir konkreta aktiviteter som ska genomföras. Tanken är att det här ska kunna komma upp till beslut under början av nästa år, säger näringslivsdirektören Niklas Edmark.
Ulrika Riseby från företaget Great är ett välbekant ansikte för många företagare då hon lett de digitala näringslivsdialogerna. Nu fick företagarna även träffa henne i verkligheten när hon presenterade resultaten av djupintervjuerna. De viktigaste synpunkterna har sammanfattats i sex områden. En viktig fråga är att förbättra kommunens servicenivå och attityd till företagen.
– Det gäller framförallt på tjänstepersonssidan, säger Ulrika Riseby.
– Det måste finnas en betydligt ökad förståelse för företagens villkor.
Ett annan viktig fråga för företagen är kommunens upphandlingar.
– Ganska ofta upplever företagen att det är fel och gammal teknik och tjänster som upphandlas. Man är alltså inte uppdaterad i det som har hänt, säger Ulrika.
– Man tycker att de här kraven måste vara rimliga och det ska inte bara vara fokus på pris. Man tycker att det är viktigt att man följer upp upphandlingarna.
Företagen vill även att kommunen ska synliggöra direktupphandlingar mer.
– Det är jätteviktigt. Det är upp till 700 000 spänn. Det är jättemycket för de små och medelstora företagen, säger Ulrika.
I djupintervjuerna har det även framkommit att bygglovsprocessen upplevs som ett problem av många företag.
– Man tycker att processerna är för långa. De är för krångliga. Det ställs orimliga krav, säger Ulrika.
Många företagare som har blivit intervjuade kopplar ihop Eskilstunas tillväxt med attraktiviteten i centrum.
– Vi har pratat med några stycken företag som faktiskt har anställda som väljer att pendla in istället för att flytta in och det här är tråkigt, säger Ulrika.
Kompetensförsörjningen är ett område som har stor betydelse för företagen.
– Många upplever att elever som kommer ut i arbetslivet har fel eller för låg kompetens och måste läras om. Här behöver det finnas ett bra samarbete mellan företagen och skolan.
– När vi har konkreta yrkesutbildningar, alltså yrkeshögskoleutbildningar, vill företagen vara med och påverka vilka som ska ut i de här utbildningarna för att man sedan ska kunna ta emot praktikanter.
Företagen efterlyser även en ökad dialog.
– Fler utav de företag vi har pratat med tycker att det är jättebra att kommunen gör företagsbesök, men man upplever att det är vissa branscher som aldrig får besök. Här behöver kommunen bredda sig. Man vill också att kommunen ska bli delaktig i de nätverk som finns, säger Ulrika.
Gruppdiskussionerna ledde till flera olika förslag. Gruppen som diskuterade upphandlingar föreslog till exempel att man skulle öka antalet direktupphandlingar och göra upphandlingar med lägre belopp för fler personer. Man pratade även om att skapa ett team med representanter för kommun och näringsliv.
Goran Raundusi från Tillväxtrådet var med i gruppen som pratade om ökad servicenivå och attityd.
– Det funkar generellt bra med enhetscheferna, men attityd- och kulturfrågan måste gå hela vägen ner i organisationen, säger han.
Gruppen föreslog bland annat att Eskilstuna borde ta lärdom av andra kommuner som lyckats bra. De talade även om att ordna gemensamma workshops med representanter för kommun och näringsliv för att öka förståelsen.
Gruppen som diskuterade hur man kan öka dialogen talade bland annat om att det kan vara bra för företagare att ha en tidigare dialog med kommunen inför att de ska söka olika typer av tillstånd.
– Man kan komma innan man är helt klar för att få vägledning hur man ska gå vidare, säger Elin Trygg i Tillväxtrådet.
Gruppen som diskuterade kompetensförsörjning var den största gruppen vid näringslivsdialogen.
– Vi måste vara tidiga i kravställningen. Det vill säga våra unga måste veta vad det är för krav som ställs, säger Leif Andersson i Tillväxtrådet.
– Vi tyckte också att vi ska försöka låsa upp potentialen i stadens mångfald.
Efter att ha lyssnat på gruppdiskussionerna och förslagen sa näringslivsdirektören Niklas Edmark att förslagen nu kommer att knådas vidare tillsammans med Tillväxtrådet och i andra forum. När de utmynnar i konkreta aktiviteter är det viktigt att de är mätbara så att de går att följa upp. Niklas tycker att det är mycket viktigt med dialog.
– Vi behöver hitta olika varianter för olika frågeställningar, men det känns som att det är där nyckeln sitter. Kommunikation är helt avgörande.