Så ska Eskilstuna bli en tryggare stad

I år fyller Eskilstuna 350 år. Det ger oss anledning att blicka in i kristallkulan. I en artikelserie i fyra delar riktar vi fokus mot några av de stora frågorna i framtiden. Allra först tar vi oss an brottsligheten.
Hur ska Eskilstuna bli en tryggare stad, mindre präglad av kriminalitet och rädsla år 2024? Skriv en kommentar om vad du tycker behöver göras!

Eskilstuna2009-04-28 06:30

När Stadshotellet sattes i brand höjde Eskilstunaborna unisont sina röster mot våld och brottslighet. Är det en trendväxling, början på något nytt?

Thomas Bergqvist, kommunpolis, hoppas det.

– Jag ser det som något oerhört positivt att så många slöt upp för att manifestera mot våldet. Samtidigt undrar jag var det där civilkuraget som alla pratar om är någonstans.

De krafter som verkar för ett tryggare Eskilstuna saknar inte utmaningar. Thomas Bergqvist pekar på integrationen.

– Det finns ett glapp mellan fösta generationens invandrare, som har svårt att komma in på arbetsmarknaden och få fotfäste i det svenska samhället, och deras barn. I glappet uppstår en grogrund för gängbildningar i våra förorter. Men därmed inte sagt att det bara är invandrare som är med i gäng.

Ett tryggare och mer integrerat Eskilstuna går via skolan och arbetsmarknaden. Det tror Jimmy Jansson (S) ordförande i Brå och vice ordförande i kommunstyrelsen.

Utbildning nyckeln

– En bra skola och utbildning är nyckeln till att människor får arbete. Och människor som har ett arbete begår i regel inte brott, säger han.

Vuxna måste våga gripa in, tillrättavisa och vara besvärliga.

– Vi kan ösa resurser på skola och fritidsgårdar, men utan vuxna som tar sitt ansvar så kommer vi att misslyckas, säger han.

Läs hela artikeln i tisdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om