Så ska Eskilstuna få fler kvinnliga investerare

Riskkapitalbranschen är fortfarande långt ifrån jämställd. I syfte att få fler kvinnor att bli investerare har Swedish Scaleups arrangerat ett investeringsprogram för kvinnor i Eskilstuna.

Karin Bogen, vd Smedhälsan och Vårdcentralen Smeden och Jessica Norström, vd och ägare Riksfärdtjänsten, deltog i investeringsprogrammet.

Karin Bogen, vd Smedhälsan och Vårdcentralen Smeden och Jessica Norström, vd och ägare Riksfärdtjänsten, deltog i investeringsprogrammet.

Foto: Joachim Sorbe

Eskilstuna2020-10-25 06:07

Riskkapitalbranschen är idag starkt mansdominerad. Varje år investeras cirka 14 miljarder kronor i onoterade tillväxtbolag i Sverige. 

– 8 procent av investeringarna kommer från kvinnor och drygt 90 procent kommer från män, säger Margareta Neld från nätverket Asynjor Invest som höll i investeringsprogrammet.  

Dessutom investeras det mycket mindre pengar i bolag som grundats av kvinnor än i bolag som grundats av män. 

Åtta kvinnor deltog i investeringsprogrammet i Eskilstuna. Bland deltagarna fanns både företagsägare och företagsledare. Karin Bogen, vd för Smedhälsan och Vårdcentralen Smeden, var en av deltagarna. 

– Jag ska bli investerare. Jag börjar lite smått och hoppas kunna göra det tillsammans med de andra kvinnorna här, säger hon.  

Jessica Norström, ägare och vd Riksfärdtjänsten, var också med i programmet. 

– Eskilstuna kommun har satsat på oss och sett vår potential och våra möjligheter att växa. Då känner jag också att om vi kan få fler att växa vore det ju fantastiskt.

Programmet skedde inom ramen för Swedish Scaleups som är ett EU-finansierat samverkansprojekt för innovativa bolag i östra Mellansverige och där Eskilstuna kommun är en av projektparterna. Sanela Cehic på näringslivsavdelningens enhet för affärsutveckling i Eskilstuna är projektledare för Swedish Scaleups. 

– Nu har vi åtta kvinnor som driver egna bolag här i Eskilstuna och sitter på så mycket kunskap och kompetens som är redo att bli aktiva investerare i onoterade bolag. Jag tror verkligen att vi tar nu ett steg framåt mot en bättre, men också sundare finansieringskultur som också är mer hållbar på sikt, säger hon. 

undefined
Margareta Neld från nätverket Asynjor Invest höll i investeringsprogrammet.

Programmets fokus låg på investeringar i onoterade bolag. Under två dagar fick deltagarna lära sig om hur man investerar i tillväxtbolag. Det handlade bland annat om hur man utvärderar ett bolag, dess produkter och tjänster. Deltagarna fick även lära sig om bland annat styrelsearbete, etik och om hur man räknar på nyemissioner. 

– Det innebär en stor risk att investera onoterat, men det är också en väldigt rolig resa. Du få träffa och följa entreprenörer som brinner för sin produkt och tjänst. Det är helt fantastiskt, säger Margareta Neld. 

Den tredje och sista dagen fick deltagarna träna sig på att analysera riktiga företag som kom till Munktell Science Park och presenterade sina verksamheter. För de tre företagen som presenterade sig innebar övningen en möjlighet att träna sig på sin pitch, men också en möjlighet att få feedback från riktiga investerare. 

undefined
Stilstudion med Marianne Holmberg och Ellen Alsbro presenterade sitt företag för deltagarna i investeringsprogrammet.

Ett av företagen som presenterade sig var Stilstudion som drivs av Ellen Alsbro och Marianne Holmberg sedan snart fem år tillbaka. De jobbar dagligen med personal shopping och stilrådgivningar. De har bland annat utbildat personal på Kapp-Ahl inom personal shopping. Innan pandemin arrangerade de event, bland annat på köpcentrum. De har bland annat arrangerat ett event tillsammans med Yvonne Ryding på Elite Stadshotellet. 

– Nu kör vi mest digitalt, sa Marianne Holmberg.  

Jessica Norberg frågade dem vad de behöver. 

– Vad är det ni vill få in från oss - är det pengar eller är det kompetens?

Marianne Holmberg svarade att företaget i ett första steg mest behöver kompetens och coachning. 

Karin Bogen frågade om företagets långsiktiga mål och undrade hur stort företaget skulle bli. 

– En dröm är franchisestudios runtom i landet, sa Ellen Alsbro. 

Bland kvinnorna som har deltagit i investeringsprogrammet, och som nu kan titulera sig certifierade investerare, finns tankar om att samarbeta kring investeringar. 

– Vi kan gå in som kompetensförstärkning i företagen, säger Karin Bogen. 

– Vi besitter massor av kompetens tillsammans och vi kanske kan få loss lite pengar för att stötta andra eftersom vi har jobbat så många år, säger Jessica Norström. 

Investeringsprogram

Investeringsprogram för kvinnor där deltagarna fick lära sig om hur man investerar i tillväxtbolag. Under två dagar fick deltagarna lära sig om bland annat nyemissioner, styrelsearbete och etik. Den tredje dagen fick de träna sig på att analysera riktiga företag som presenterade sin verksamhet. Margareta Neld från nätverket Asynjor Invest höll i programmet. Utbildningen skedde inom ramen för EU-projektet Swedish Scaleups. Sanela Cehic på Eskilstuna kommun är projektledare för Swedish Scaleups.

Karta: Eskilstuna
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!