Sammanlagt i Eskilstuna kommuns verksamheter jobbar runt 10 000 människor. En stor andel, cirka 80 procent, är kvinnor och många har en låg utbildningsnivå. Dessutom är personalomsättningen stor och sjukfrånvaron oroande hög.
– All sjukfrånvaro kostar kommunen väldigt mycket pengar. Vi hamnade i ett läge i höstas när Kommunhälsan, de fackliga företrädarna och HR-ansvariga och chefer på de mest utsatta förvaltningarna bestämde oss för att försöka hitta ett arbetssätt för att stärka medarbetarnas hälsa.
Gunilla Claesson-Andersson är hälsoutvecklare på Kommunhälsan, och sedan i höstas är hon också projektledare för satsningen "Samverkan för friskare arbetsplatser". Först att involveras var förvaltningarna för barn- och utbildning och vård- och omsorg.
– I dag är det sammanlagt elva enheter som deltar i projektet, som har en egen budget, pågår under hela våren och stöttas ända upp till kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson och kommundirektören Tommy Malm.
Arbetsplatserna testar olika typer av friskvårdsvarianter. Vissa tränar på sin fritid tre timmar i veckan i utbyte mot ledig tid. Andra tränar schemalagt på arbetstid eller använder ett reflektionsverktyg i syfte att höja det mentala måendet i gruppen. Ett antal grupper har fått göra omfattande hälsoprofiler, och några arbetsplatser jobbar med kollegial handledning: Reflekterande gruppsamtal med teman. Vid behov täcker vikarier upp, och flera hemtjänstområden hjälps åt och samarbetar så alla kan vara med i projektet.
Gunilla Claesson-Andersson utförde konditionstester innan projektet drog igång och ska göra om dem när det avslutas.
– Det var ingen idealisk tid att köra igång på, under en pandemi när sjukfrånvaron var extra höga. Och restriktionerna kom tillbaka i vintras och försenare projektet. Men vi har höga sjuktal, alldeles oavsett pandemin och oavsett förvaltning. Många av våra medarbetare på förskolor och i vården och omsorgen, framför allt kvinnor och kanske främst invandrade kvinnor, har aldrig tränat förut och har riktigt dålig kondition och dåliga värden.
Hård arbetsbelastning, ökad stress och ont om tid för återhämtning försvårar läget.
– En positiv hälsoutveckling är ingen vi cashar in direkt, men bara att få ner sjukfrånvaron någon procent skulle göra väldigt mycket.