Räddningstjänsten hade i fjol långtgående planer på att tillsammans med vård-och omsorgen sjösätta ett arbetssätt som kan rädda liv. Det riktar sig till alla Eskilstunabor som bor i egen bostad och har hjälp av hemtjänst. Anställda inom hemtjänsten utbildades av räddningstjänsten i att kartlägga risker och riskbeteenden hos "sina" brukare.
Sen kom pandemin.
– Vi hade kommit ganska långt innan coronan slog till. Vi höll utbildningar och skapade ett system för att kunna identifiera riskpersonerna, säger Eskilstunas räddningschef Lars Lagebo.
Bakgrunden är att äldre som bor kvar hemma är överrepresenterade i statistiken kring dödsbränder.
– Det ser vi i den nationella statistiken och det ser vi även i Eskilstuna. Vi vill införa något som kan benämnas individanpassat brandskydd. Precis som man efter en behovsprövning tar bort trösklar och fixar ledstänger bör även brandskyddet anpassas efter varje individ, säger han.
När arbetet kan återupptas är oklart men räddningstjänsten har valt prioritera brandskyddet i årets investeringsbudget. Det gäller inköp av en handfull mobila sprinklers som ska ställas hos brukare som bedöms som högriskpersoner.
Under 2021 räknar räddningschefen med att en handfull mobila enheter ska upphandlas och tas i bruk. Att pengarna även i fortsättningen ska tas från räddningstjänstens investeringsmedel är dock inte hållbart, menar räddningschefen.
– I framtiden är det inte räddningstjänsten som ska stå för den här kostnaden, utan snarare vård-och omsorgsförvaltningen eller socialförvaltningen, säger han.
För att vara ett presumtivt livräddande verktyg handlar det inte om särskilt mycket pengar. Priset per enhet uppskattas till cirka 50 000 kronor.
Hur många mobila sprinklers som skulle behövas i Eskilstuna om behovet, och inte pengarna, vore avgörande är oklart.
– Det är också svårt att säga hur många liv det kan rädda men att det kommer att rädda liv råder ingen tvekan om, säger Lars Lagebo.
Sara Fröbohm är utbildningssamordnare vid räddningstjänsten.
– Boendesprinklers är kanske den dyraste åtgärden men också den mest effektiva. När vi pratade med anställda inom hemtjänsten var deras första reaktion att "vi har flera riskpersoner". Det kan handla om personer som inte kan höra brandvarnaren, rullstolsburna som inte kan ta sig ut eller sängbundna som tappar glöd i sängen.