Så skyddar du ditt hus om brandmännen dröjer

Om det tar räddningstjänsten 30 minuter att komma fram till dig, hur skyddar då du ditt hus? I dagarna får de hushåll med minst en utryckningstid på 15 minuter en folder i brevlådan med information och råd om vilken utrustning man behöver ha hemma och hur man agerar vid en brand.

Om brandmännen dröjer på grund av långa utryckningstider – så skyddar du bäst ditt hem.

Om brandmännen dröjer på grund av långa utryckningstider – så skyddar du bäst ditt hem.

Foto: montage

Eskilstuna2021-02-10 12:00

Räddningstjänsten i Eskilstuna skickar under veckan ut information om vad det behövs för brandskydd i hemmet och hur man agerar vid en eventuell brand till de invånare som bor utanför centrala Eskilstuna och Torshälla. Prioriterade områden är de där räddningstjänsten först inom 15-30 minuter når hushållen efter det att larmet har kommit in. 

– Det är extra viktigt att boende i dessa områden har ett fungerande brandskydd i hemmet och att de kan bidra till att bränder inte sker, säger Sara Fröbohm, utbildningssamordnare på räddningstjänsten i Eskilstuna.

– Vi tog fram materialet till foldern under förra året och den går nu ut till 7 003 hushåll, senast under fredagen ska den vara levererad. Men alla i samma område kommer inte att få foldern i brevlådan, det är avhängigt på de utryckningstider vi har, fortsätter hon.

undefined
En brandsläckare tillhör den standardutrustning man behöver ha i villan.

Foldern innehåller information om var de största brandriskerna finns, hur man ska agera vid en brand samt om vilka brandskydd man bör ha hemma.

Många bränder i hemmet startar på spisen men eldstadsrelaterad brand är den vanligaste orsaken till brand i småhus och villor. Ofta beror det på en kombination av bristfällig installation och underhåll, felaktig eldning, och att sotning inte utförts rätt. En tumregel, enligt räddningstjänsten, är att aldrig elda mer än 3 kilo ved per timme och inte längre än 3-4 timmar. 

Den standardutrustning varje hushåll bör ha hemma är brandvarnare, brandsläckare och brandfilt.

– Om man har sett ett filmklipp eller själv varit utsatt för brand vet man hur snabbt brandförloppet är. Det går mycket snabbare än man tror och den börjar alltid som en liten brand, säger Sara Fröbohm.

– Det finns två sätt att hålla sig säker, först kan man förebygga bränder genom att lära sig var brandriskerna finns och sedan hur man ska agera när det börjar brinna. Informationen om vilket förebyggande arbete man själv kan göra är mycket viktigt för oss att nå ut med, fortsätter Sara.

undefined
De flesta dödsbränder sker på natten. En fungerande brandvarnare kan rädda ditt liv.

De flesta fullskaliga bränder sker i villor, men det är larm från flerbostadshus räddningstjänsten oftast får åka på.

– Händer det i en villa kan de boende ofta släcka branden själva, de har oftare rätt utrustning hemma, säger Sara.

Det händer att när Sara Fröbohm besöker mässor för att informera om brandsäkerhet att hon får höra av besökare att: "Jag behöver ingen brandsläckare, jag bor så nära brandstationen".

– Då brukar jag svara, vet du hur snabbt en brand sprider sig och vi kan bli fördröjda av andra larm så vi kanske inte alltid är så nära.

Ett annat tips är att man kan hitta sina GPS-koordinater på google.se/maps om man bor där det kan vara svårt för ambulans och räddningstjänst att hitta. Eller ladda ned appen SOS Alarm till sin telefon. Ringer man 112 från appen skickas automatiskt den exakta positionen till SOS Alarm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!