Prognosen i den första delårsrapporten visar att Eskilstuna kommuns resultat ligger på minus 15,8 miljoner kronor, en avvikelse på 169 miljoner kronor, vilket Eskilstuna-Kuriren tidigare rapporterat om.
Just nu håller förvaltningarna på för fullt med att ta fram handlingsplaner för hur de anställda ska bli återhållsamma med plånboken – och vad man konkret får köpa eller inte.
Kristina Lindestam och Lars Abrahamsson bildar tillsammans musikgruppen Vestarna som spelar gladmusik riktad till den äldre publiken.
De har många gånger spelat i Eskilstunaområdet, men nyligen blivit informerade om att inköpsstoppet för med sig att deras spelning i oktober, anordnad av Mötesplatsen i Torshälla, måste ställas in.
– Det är de äldre som drabbas och det retar mig till vansinne. Man blir ledsen, det förekommer här och där, inte bara i Eskilstuna. Men vi har beslutat att åka dit och genomföra spelningen ändå utan ersättning, säger Kristina Lindestam.
Vad tänker du om inköpsstoppet?
– Jag tycker att det dras in pengar på fel ställe om man avbokar underhållare och föredragshållare för äldre. Ibland är det kanske det enda som de äldre kommer ut på för att ha en trevlig stund, säger hon.
Johan Lindström är förvaltningschef på vård- och omsorg. Han berättar att de ska hämta hem ett underskott på drygt 22 miljoner kronor.
– Det är ett allvarligt läge i ekonomin och vi har stora utmaningar. Anställningsstoppet berör dock inte baspersonal i äldre- och funktionshinderverksamheten. Vi fokuserar framför allt på åtgärder som handlar om att effektivisera administrationen, säger han.
Vad gäller musik- och underhållning för de äldre generellt är det inte klart exakt hur det ska omfattas av stoppet framöver.
– Vi håller på att kolla på det också. Det skulle kunna beröras om vi köper in en extern tjänst, men en del genomförs redan inom den befintliga kärnverksamheten, säger Johan Lindström.
Kultur- och fritidsförvaltningen ska i sin tur lämna ett överskott på tre miljoner kronor för 2019 och Torshälla stads nämnd 0,6 miljoner. På stadsbyggnadsförvaltningen ligger motsvarande siffra på 4,7 miljoner kronor.
Barn- och utbildning, som består av tre stora nämnder för förskola, grundskola och gymnasie, är en av de grupper som är undantagna anställningsstopp och att köpa in material till den dagliga verksamheten.
Men den personalen kommer också att påverkas, berättar förvaltningschef Ingrid Sköldmo.
– Det kan handla om att personal inte får åka till kursgårdar, att man inte ska ta in externa konsulter, göra vissa resor, köpa in inventarier och så vidare. Men vi kommer att jobba på och betonar att alla pengar fortfarande ska gå till bra undervisning av våra elever.
Miljö- och räddning måste spara in 200 000 kronor under året och utgår från inköpsstoppet.
– Men vi kan inte stoppa inköp helt och hållet. För vår del handlar det om säkerhet, att till exempel ersätta förbrukningsmaterial så som brandslangar, skyddskläder och skyddsskor. Säkerheten kan vi inte tumma på, säger förvaltningschef Ulf Lindstrand.
Äve de håller just nu på att titta på en handlingsplan som ska vara klar till början av juni.
– Vissa undantag måste göras. Restriktivitet med anställningar är en sådan sak, vi måste ha räddningspersonal och sommarvikarier till exempel.