Eskilstunas återvinningsstationer – så skräpigt är det

Hur svårt kan det vara att sortera skräpet och slänga det i rätt container? Uppenbarligen rätt knepigt för en del. Det visar den rundtur tidningen gjorde vid tio slumpvis utvalda återvinningsstationer i Eskilstuna.

Några av Eskilstunas 28 återvinningsstationer för förpackningar liknar soptippar från förr.

Några av Eskilstunas 28 återvinningsstationer för förpackningar liknar soptippar från förr.

Foto: Peter Larsson

Eskilstuna2022-07-13 06:49

I Eskilstuna finns för närvarande 28 återvinningsstationer. Många av dem fungerar och sköts precis som det är tänkt och vållar vare sig invånare eller Förpackningsinsamlingen, FTI några större bekymmer. 

undefined
Så här ska det se ut på baksidan av behållarna. Bilden från stationen vid Tuna Park.

Men vissa stationer verkar vara några slags värstingtillhåll vad gäller nedskräpning och felaktigt dumpade sopor.

Hit hör återvinningen bredvid Willys Smeden vid Eskilshem. Vid vårt besök hade någon ställt dit två spisar. Invid en container stod plastbehållare och hinkar från en butiksrörelse. Enligt FTI:s protokoll hade stationen städats dagen innan.

undefined
Återvinningsstationen vid Willys, Tivoliallén, var belamrad med dumpade varor, bland annat spisar och en fläkt, som rätteligen skulle ha körts till Lilla Nyby eller Retuna.

– Vi har haft jätteproblem där under många år och har fått forsla bort bohag efter bohag. I fallet med spisarna är det föremål som städarna inte får med sig under den ordinarie rutten. Däremot ska den typen av material tas bort inom två dagar enligt det uppdrag vi har, säger Magnus Sandström, tillförordnad regionchef på FTI, det företag som ansvarar för att samla in konsumenternas alla förpackningar.

undefined
Anläggningen vid Coop Triangeln liknar mest en sopstation.

Hans uppfattning är att Eskilstunaborna, i likhet med övriga svenskar, blivit allt sämre på att sköta hanteringen vid återvinningen.

– Vi har en större andel skräp som dumpas vid stationerna och det har ökat markant de sista sex-sju åren. Det har dessvärre eskalerat under pandemin när folk har ätit mer förpackad mat hemma, samtidigt som de städat undan på vindar och förråd.

Ett annat exempel på hur det inte ska se ut återfanns vid stationen bredvid Coop Triangeln. Där festade fåglar på innehållet i de stora svarta sopsäckar som någon dumpat på marken.

undefined
Att lösa sina egna problem genom att skapa andra är inte okej.

– Det är tyvärr rätt vanligt att det ser ut så på sina håll. Det tar bara några sekunder innan fåglarna är där och hackar sönder påsen. Sedan sprids matrester och blöjor snabbt på området.

Polisanmäler ni de som skräpar ner?

– Handlar det om grövre bohag polisanmäler vi alltid. Men det ska mycket till för att få någon fälld, personerna i fråga måste nästan tas på bar gärning.

undefined
Metallbehållaren vid Ica Ekängen innehåller inte bara förpackningar. Metallstavar och ett kasserat lock till grillen ska inte slängas här.

Magnus Sandström delar in syndarna i tre kategorier – näringsidkare, integrationsgruppen samt en grupp som närmast beskrivs som omoraliska.

– Näringsidkarna är den grupp företagare som har en ekonomisk vinning i att inte åka till en återvinningscentral där de ska betala för avfallet. Integrationsgruppen är de personer som kanske inte behärskar språket och inte har tillräcklig information om vad som gäller. Den tredje gruppen är de som med uppsåt gör fel. En person som vet att de inte ska ställa den gamla trasiga teven där men gör det ändå.

undefined
Coop Triangeln: Betyg 1/5. Massor med skräp som slängts i stora soppåsar bredvid behållarna. Gamla matrester ligger utspridda och det luktar riktigt illa.
undefined
Hällby: Betyg 4/5. En föredömlig station där det är rent och snyggt. Hällbyborna verkar veta hur man återvinner. Litet minus för placering och tillgänglighet.
undefined
Ica Ekängen: Betyg 5/5: Inga kompromisser, inget slarv. Vid Ekängen är det ordning och reda. Och tillgängligheten är svår att klaga på.
undefined
Myrtorp: Betyg 5/5. En trevlig station utan synligt skräp.
undefined
Nyfors, Västra Åsgatan: Betyg 4/5. Lätt att nå och trots att det ligger några påsar med osorterat avfall känns betyget rimligt.
undefined
Skiftinge: Betyg 4/5. Skiftingeborna verkar veta hur man sopsorterar. Prydligt och snyggt men skräpet bakom behållarna drar ned betyget ett snäpp.
undefined
Tuna Park: Betyg 5/5. Ett paradexempel på hur en återvinningsstation ska se ut. Köpcentrets sopsorterande kunder har inget att skämmas för.
undefined
Willys Tivoliallén: Betyg 1/5. På håll ser det okej ut men runt omkring behållarna blottas bristerna. Två spisar och mängder med stora plastbehållarna från en butik skvallrar om varför betyget stannar vid 1.
undefined
Årby: Betyg 4/5. Hade det inte varit för att någon slängt matrester här hade stationen i Årby fått toppbetyg.
undefined
Ärsta: Betyg 3/5. Skiftingebornas grannar i Ärsta har det snyggt på ytan men bakom behållarna ligger skräppåsarna på rad. Inte bra alls.
Betyg 1-5

Vi har betygsatt tio slumpvis utvalda återvinningsstationer av totalt 28. Betyget innefattar renlighet, tillgänglighet och helhetsintryck. Testet utfördes under tisdagsförmiddagen mellan 10-12 och betygsskalan går från 1 till 5.

Årby 4

Nyfors 4

Tivoliallén, Willys 1

Myrtorp, Linnéparken 5

Tuna Park 5

Coop Triangeln 1

Skiftinge 4

Ekängen, Ica 5

Ärsta 3

Hällby 4

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!