Så sorteras matavfallet ut när det slängts i soptunnan

När matavfallspåsen lämnar hemmet åker den vidare till Lilla Nyby återvinningsanläggning i Eskilstuna där matavfallet separeras från påsen i en förbehandlingsanläggning. Materialet skickas sedan vidare till andra anläggningar för att rötas till biogas och resterna efter biogasproduktionen används som gödsling på åkrar.

Kent Briby, operativ chef återvinning på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö, vid den optiska sorteringen på Lilla Nyby återvinningsanläggning i Eskilstuna.

Kent Briby, operativ chef återvinning på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö, vid den optiska sorteringen på Lilla Nyby återvinningsanläggning i Eskilstuna.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna2021-08-29 04:45

Vissa kommuner använder matavfallspåsar i papper för att hela påsen med innehåll ska kunna bli biogas och biogödsel. I Eskilstuna används idag fossilfria plastpåsar som sorteras bort innan matavfallet blir till biogas.

– Matavfall samlas in på olika sätt. För de som bor i villa sker det med gröna påsen och färgsortering, för de som bor i lägenhet sker sorteringen i olika kärl i fastighetens soprum, säger Kent Briby, operativ chef för återvinning på Eskilstuna Energi och miljö.

Alla kunder som sorterar med färgsortering använder gröna plastpåsar till sitt matavfall. Färgen på påsen är viktig eftersom att den på Lilla Nyby sorteras ut från andra avfallspåsar med optisk teknik.

– Påsen är tillverkad av fossilfri plast men till hösten kommer den och övriga påsar i färgsorteringsfamiljen bestå av 100 procent återvunnen plast.

Den gröna påsen hamnar till slut i en mottagningsficka för matavfall innan den processas till något som kallas slurry.

undefined
Alla gröna påsar med matavfall går vidare till ett annat rum där påsarna sklijs från matavfallet.

– De kunder som har sortering i olika kärl har ett separat kärl för matavfall, innehållet i det kärlet går inte via den optiska sorteringen utan tippas direkt i mottagningsfickan för matavfall, förklarar Kent Briby och fortsätter:

– Därför är färgen på deras matavfallspåsar oviktig. Vi får ofta frågor på varför vissa behöver gröna påsar och andra inte.

Väl inne i förbehandlingsanläggningen för matavfall går påsarna in i en maskin som är en kombination av en kvarn och tvättmaskin. Påsarna slits upp och maskinen har en förmåga att inte göra plasten till mindre bitar. I processen tillförs även vatten som hjälper till att lösa upp matavfallet och tvätta bort det från plasten.

undefined
Förbehandlingsanläggningen som separerar plastpåsen från matavfallet.

– Plasten och matavfallet skiljs via ett såll, plasten hamnar i en container ihop med större benbitar och andra föremål som inte går igenom sållet, förklarar Kent Briby och avslutar:

– Matavfallet pumpas till två lagringstankar på 160 kubikmeter styck, därefter kommer det tankbilar och hämtar slurryn och kör den vidare till anläggningar som har rötkammare och kan tillverka biogas.

Några av de saker som ska kastas i matavfallspåsen är bananskal, bröd, chips, frityrolja, gammal mat, kaffesump, kycklingklubbor, matfett, popcorn, tepåsar och yoghurt.

undefined
Sorteringsanläggningen på Lilla Nyby i Eskilstuna. Blå ring visar var påsarna som går igenom färgsorteringen tippas, den gula ringen visar vart bilar tippar som tar in påsar från kärl med endast insamling av matavfall. Den röda ringen visar vart påsarna från de olika system möts innan de går in i maskinen som separerar plast och matavfall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!