Ekonomiskt bistånd – kommunens portvakt

Kommunens handläggare på ekonomiskt bistånd pressas från flera håll. Politikerna vill se stramare tyglar, medan behövande blir fler, samtidigt som hot och påtryckningar blir vanligare. "Vi beviljar färre utbetalningar än tidigare och det beror på att vi ställer högre krav och gör djupare utredningar", säger enhetschefen Ewan Denha.

"Vi beviljar färre utbetalningar än tidigare och det beror på att vi ställer högre krav och gör djupare utredningar, säger enhetschefen Ewan Denha på ekonomiskt bistånd.

"Vi beviljar färre utbetalningar än tidigare och det beror på att vi ställer högre krav och gör djupare utredningar, säger enhetschefen Ewan Denha på ekonomiskt bistånd.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2023-10-23 07:36

I augusti ansökte 2 650 Eskilstunabor om ekonomiskt bistånd, det vill säga hjälp med försörjningsstöd och pengar för att täcka utgifter för mediciner, sjukvård och umgänge med barn. Det är 158 ärenden färre än samma månad i fjol och 353 färre än i februari samma år.

– Vi har sänkt vår ärendemängd på senare år och det beror bland annat på att vi lyckas stoppa fusk innan utbetalningar beviljas, säger Ewan Denha.

Han är en av fyra enhetschefer på ekonomiskt bistånd, där han arbetat som socialsekreterare sedan 2012.

– Under den tiden har både arbetet och klimatet förändrats. När jag började som handläggare var ärenden inte lika komplicerade och vi arbetar på ett helt annat sätt idag:

– Jag skulle säga att vi har utvecklat och kvalitetssäkrat vår myndighetsutövning. Beroende på ett ärendes karaktär så utreder vi djupare i ärendet och ställer högre krav.

undefined
Ackumulerat de första nio månaderna 2023, jämfört mot samma period 2022 har Eskilstuna kommun betalat ut 11,9 miljoner kronor mindre i bistånd, trots ökad norm. "Aktivitetsplikt och fler företagsetableringar i Eskilstuna har också bidragit till sjunkande siffror", säger Ewan Denha.

Med stramare kontroller och färre beviljade utbetalningar har också hot och påtryckningar mot kommunens socialsekreterare blivit fler.

– Det kan handla om hot som framförs på telefon eller vid personliga möten. Det är något som påverkar våra handläggare mycket negativt och utifrån rådande läge är det något som vi tar på väldigt stort allvar.

Kommunen har nolltolerans mot alla former av hot och ekonomiskt bistånd har väl upparbetade rutiner vid sådana situationer. Negativa händelser av det slaget rapporteras obligatoriskt till såväl polis, som förvaltning och berörda fackombud.

– Hot och påtryckningar är uteslutande kopplat till beslut som rör pengar. Vi känner oss trygga med att vi agerar korrekt och det ska kännas tryggt att både besöka och arbeta hos oss.

Av de ansökningar som kom in till ekonomiskt bistånd i augusti avslogs nära på 30 procent. Bland resterande ärenden, som ledde till någon form av utbetalning, fick flera avslag på delar av ansökan.

– I dag lägger vi mer fokus på utredningsarbetet. När vi gör mer omfattande kontroller lyckas vi också stoppa fler felaktiga utbetalningar, säger Ewan Denha.

Han är glad över att kommunen inrättat funktionen mot felaktiga utbetalningar och tycker samarbetet med den nya enheten har avsedd effekt.

– Vi har haft flera bra utbildningar tillsammans och det gör att vi jobbar säkrare. De ger oss ett kritiskt men hjälpsamt utifrånperspektiv. 

Ewan Denha är inte främmande för det bedrägliga upplägget med skenskilsmässor – tvärtom.

– Det är något vi har kommit att börja ifrågasätta mer och mer. Vi har sett att så fort en av parterna i en relation fått arbete så skiljer sig paret. Den som fortfarande har försörjningsstöd bor kvar i lägenheten, medan den andra skriver sig på en annan adress. 

– Den nya lägenheten hyrs sedan inte sällan ut svart, medan paret i själva verket fortfarande bor ihop. Det är väldigt mycket pengar i sådana ärenden.

Det utbetalade biståndet för augusti uppgick till 16,8 miljoner kronor. Det är 350 000 kronor mindre än samma månad i fjol. Ackumulerat de första nio månaderna 2023, jämfört mot samma period 2022 har det betalat ut 11,9 miljoner kronor mindre i bistånd, trots ökad norm. 

– Vi har alltså sänkt det utbetalade försörjningsstödet trots regeringens beslut att samtliga poster i riksnormen skulle räknas upp med 8,6 procent januari i år.

– Orsaken till att vi har lyckats sänka biståndet kan vara flera. Vi tror att det är en kombination av att vi har kvalitetssäkrat vårt utredningsarbete men även att vi har påbörjat arbeta med aktivitetsplikten och även att det är flera företag som har etablerats sig i Eskilstuna.

Ewan Denha poängterar att de flesta som vänder sig till ekonomiskt bistånd inte ägnar sig åt bidragsbrott, utan är i verkligt behov av försörjningsstöd.

– För dem är vi det sista skyddsnätet, men med det sagt så hanterar vi skattemedel och då ska pengar också gå till dem som är berättigade.

Antal ärenden sjunker

Sedan 2020 har antalet ärenden som hanteras av kommunens enhet för ekonomiskt bistånd sjunkit med 25 procent.

Siffrorna nedan är antalet aktiva ekonomiskt biståndsärenden varje år presenterade i siffror fram till sista juli.

Tom sista juli 2020: 3456 st

Tom sista juli 2021: 3343 st

Tom sista juli 2022: 2981 st

Tom sista juli 2023: 2591 st.

Källa: FUT-enheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!