Länsförsäkringar har med hjälp av statistik från SCB gjort en kartläggning av män och kvinnors inkomster och hur mycket de har kvar att leva på efter att skatt, bostad, mat och andra förnödenheter är betalda. En 30-årig kvinna i Eskilstuna har 4 951 kronor över medan en man i samma ålder har kvar 7 659 kronor. Männen har därmed i genomsnitt 2 708 kronor mer kvar av lönen varje månad. I riket är motsvarande skillnad 5 000 kronor.
– Lägre lön ger sämre möjligheter att spara och på så sätt bygga en trygg vardag och framtid för sig själv och på sikt sin familj, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.
Hon menar att en av orsakerna till skillnaden i lön kan hänföras till val av yrke. Det vanligaste yrket i Sverige är undersköterska, ett yrke som domineras av kvinnor (89 procent). Vanligaste yrket för män är lagerarbetare (76 procent män). En genomsnittlig undersköterska tjänar 23 850 kronor och en genomsnittlig lagerarbetare tjänar 29 100 kronor, vilket ger en skillnad på 5 250 kronor före skatt per månad.
Mathilda Lennmark är kommunstrateg i jämställdhet på Eskilstuna kommun.
– Även om Eskilstuna ligger lägre än rikssnittet gällande skillnaden på sparutrymme mellan kvinnor och män får vi inte acceptera våra ojämställda inkomster, säger hon.
Hon säger att flera faktorer kan påverka skillnaderna i inkomst mellan män och kvinnor i Eskilstuna. En faktor är arbetslösheten som är högre än rikssnittet.
– Hur många som har ett jobb skiljer sig mellan kvinnor och män i samma stadsdel, där män i flertalet stadsdelar i större utsträckning har jobb än kvinnor. Det finns också stora skillnader i olika stadsdelar avseende andelen kvinnor som förvärvsarbetar.
Hon säger även att pappor i Eskilstuna är sämre än rikssnittet på att ta ut föräldraledighet och VAB.
– I övrigt är pappor i Eskilstuna sämre än rikssnittet på att ta ut föräldraledighet och VAB. Det påverkar kvinnors inkomst negativt. Kvinnor är även sjukskrivna i högre grad än män.
Enligt Mathilda Lennmark arbetar Eskilstuna kommun för att öka andelen personer, i synnerhet kvinnor, i jobb. Till exempel genom samarbete mellan vissa öppna förskolor och jobbcentrum där föräldrar kan få stöd av vägledare. Vuxenutbildningen i kommunen arbetar med att bryta traditionella studie- och yrkesval vilket har gjort att fler kvinnor har valt ett bredare spektrum av vuxenutbildningar. Kfast har en arbetsmarknadsinsats med Jobbcentrum där de ser till att personer som står långt ifrån arbetsmarknaden ska komma in i arbetslivet, få erfarenhet och öka chanserna att bli anställningsbara.
– Det vi som kommun gör internt för att sträva mot att vara en jämställd arbetsgivare är bland annat att utbilda HR och chefer att fråga medarbetare om våld i nära relation, vilket kan vara en orsak till sjukskrivning. Under 2019 startades ett pilotprojekt kallat Samverkan för friskare arbetsplatser i syfte att öka frisktalen successivt.
Insatsen som gav bäst resultat där detta testades var att träna på fritiden i utbyte mot ledig tid.
– En insats som HR gör är en årlig lönekartläggning som en del i att upprätthålla jämställda löne- och anställningsvillkor. Om avvikelser hittas ska de justeras, säger Mathilda Lennmark.