För några veckor sedan presenterade researchföretaget Acta publica en rapport: "Enprocentsmiljön i Sverige och de nordiska länderna".
Enligt nulägesrapporten är den mc-kriminella enprocentsmiljön, med klubbar som Hells angels och Bandidos mc, berörda av och inblandade i den pågående våldsvåg som drar över landet.
Bandidos har enligt Acta publica en central roll i narkotikahandeln och flera medlemmar som är aktiva i andra kriminella nätverk. Det har gjort att Bandidos dragits in i gängkrigen.
Hells angels sägs ha valt att stå utanför konflikterna.
Acta publicas bedömning är att HA i Sverige ligger medvetet lågt med "utåtagerande brottslighet" och att den medvetna positioneringen "i vissa fall kostat stora pengar, då organisationen har bötat sig ur potentiella konflikter".
Eskilstuna är sedan 2009, då den lokala klubben Mc Sweden lyftes upp som fullvärdig medlem i HA, en av totalt nio städer där Hells angels verkar.
Rapporten säger inget specifikt om HA Eskilstuna.
Eskilstuna-Kuriren har därför varit i kontakt med en poliskälla verksam inom underrättelseverksamheten i polisområde Eskilstuna.
Han delar Acta publicas lägesbeskrivning av Hells angels.
– Jag kan bekräfta att det är den bild vi har även här i Eskilstuna. Vi ser dem inte ute på gator och torg på samma sätt som för tio år sen. Då var HA nästan en naturlig del av kroglivet, säger han.
Vad är din förklaring till att det ser ut som det gör?
– Den analysen har vi inte gjort men det skulle kunna vara en medveten strategi, att inte dra åt sig onödig uppmärksamhet. De väljer när de vill visa upp sig, och syns ibland på träffar inom mc-världen, säger källan.
Hur många medlemmar har HA i Eskilstuna?
– Det beror på om man bara räknar fasta medlemmar eller om man även tar med svansen runt omkring, de som agerar på uppdrag av organisationen. Jag skulle säga att det finns ett tiotal i kärnan i alla fall.
Enligt Acta publicas bedömning är HA:s främsta inkomstkällor "ekonomisk brottslighet i företagsbranschen tillsammans med utpressning".
Om slutsatsen är korrekt och kan appliceras på Eskilstuna, varför lagförs då inte då flera HA-medlemmar?
– Vi har ett par domar på senare år, för vapenbrott och annat som kan kopplas till högt uppsatta HA-medlemmar. Men ekonomisk brottslighet är svårutredd. Mörkertalet är sannolikt väldigt stort.
Enligt källan på underrättelseavdelningen jobbar polisen i Eskilstuna "brett med kartläggning av olika kriminella miljöer" där även Hells angels ingår.
– Exakt hur vi jobbar, och vad vi vet kan jag dock inte gå in på, säger polisen.
Researchföretaget menar att det inte går att se någon "tydlig koppling" mellan Hells angels och lokala kriminella nätverk, men att det ändå finns kontakter.
Har HA i Eskilstuna kontaktytor mot grupperingarna i bostadsområden som Årby, Nyfors och Skiftinge?
– Eskilstuna är en relativt liten stad så det är klart att det finns beröringspunkter mellan olika grupperingar. Nätverksmiljön är väldigt komplex. Vi ser att man på individnivå samarbetar ganska brett mellan olika nätverk. Det är inga vattentäta skott, vilket i några fall kan förklaras med vänskapsband och enskilda affärer mellan individer. Men så var det inte förr, då varje gäng var en ö.
Vad kan du säga om Hells angels status i Eskilstuna?
– På nationell nivå har HA fortfarande hög status. Det ses som en stor och viktig organisation i den kriminella miljön, vilket för med sig respekt. På lokal nivå är det svårare att veta hur individer i exempelvis Årby och Skiftinge ser på individer inom HA. Jag vet inte om de tar hänsyn till varandra på något sätt, säger han.
Eskilstuna är och har varit förhållandevis hårt drabbat av grov brottslighet de senaste åren. Ett flertal mord, mängder av skjutningar och god tillgång på såväl vapen som narkotika har ansträngt hela rättskedjan, från polisen till domstolarna.
Har det gynnat HA?
– Ja, situationen har gynnat dem. Fokus har till stor del hamnat på det grova våldet som kräver stora resurser här och nu. Det finns mindre tid att titta på exempelvis ekonomisk brottslighet när man måste fokusera på dödligt våld.
Han tror inte att HA känner något ansvar för att minska den lokala brottsligheten i Eskilstuna. Trots att det solkar ner Eskilstunas rykte.
– Förr pratade man om att det var bra att ha Hells angels som granne, att ingen vågade göra något dumt i området, att det var ordning och reda. Men även om Årby ligger nära HA:s klubblokal så räknar man det inte som sitt område. HA är till största del en etniskt homogen grupp och har inte många från utanförskapsområden som medlemmar. Därför tror jag att HA upplever att skjutningarna inte berör dem, och att de skiter fullständigt i att våldet svärtar ner Eskilstunas rykte.
Så vem eller vilka har mest kriminell makt i Eskilstuna?
– Det går inte att säga. Det vi har sett är att våldet som drivs i konfliktmiljö ofta baserar sig på impulsivitet. Kränkningar, man ska rättfärdiga något eller hämnas. I den kontexten blir det strategiska tänkandet kring vad man får och inte får göra oviktig. Det finns garanterat en rangordning kring narkotikamarknaden men det är inget jag kan gå in på. Det finns inte någon organisation som på egen hand kan få slut på våldet genom att säga åt de andra att sluta.
Vad skulle kunna få våldet att sluta?
– Våldet kommer säkert att upphöra, i perioder och av orsaker som inte främst är samhällets förtjänst. Det kan bli så att man i de här miljöerna ledsnar på det eskalerande våldet eller att rätt personer blir frihetsberövade. Men grundproblemet kommer att kvarstå, det är inget som polis och åklagare kan reda ut. Vi måste få till tidigare åtgärder och en fungerande integration. Inte minst skolan och socialtjänsten har ett jättejobb framför sig.
Just nu är flera högprofilerade individer inom den kriminella sfären borta från Eskilstunas gator. Några har mördats, andra avtjänar kortare och längre fängelsestraff. Från polisens håll har man tidigare talat om det som ett maktvakuum. Det ska i sin tur ha bidragit till några tagit chansen att positionera sig eller sitt gäng.
– I ett kort perspektiv hjälper det att några frihetsberövas. Men gamla konflikter övergår i nya, ibland interna konflikter. Det betyder att vi får ännu fler utmaningar och det måste vi ta höjd för i vårt arbete. Vi kan inte sitta nöjda för att ett par ledande aktörer sitter inlåsta.