Så tvingas krogarna ställa om sina julbord

När de nya restriktionerna infördes tvingades många krögare att tänka om, inte minst kring den annars lukrativa festmånaden december. Tidningen har pratat med tre krögare som fått ställa om sina julbordsplaner – alla med egna, innovativa lösningar.

Ambitionen har varit att göra julbordsupplevelsen på Syndbyholms slott säkrare än ett besök till mataffären.

Ambitionen har varit att göra julbordsupplevelsen på Syndbyholms slott säkrare än ett besök till mataffären.

Foto: Marie Bremberg/Joakim Serrander/Pressbild Sundbyholms slott

Eskilstuna2020-11-20 18:30

Fredrik Åström driver Svenska kulturpärlor med Södertuna slott, Gripsholms värdshus och Dufveholms herrgård. Under förra året välkomnade restaurangerna 10 000 julbordsgäster. Pandemiåret har dock drabbat företaget, framför allt genom en minskad tillströmning av företagskunder. Under december månad – som vanligtvis genererar en stor del av den inkomst företaget överlever våren på – är Fredrik Åström därför glad om 1500 gäster dyker upp. 

Restaurangerna har nu antagit smittsäkert julbordskoncept, i form av långsittningar med bufféservering direkt på bordet.

– Vi har byggt hyllställningar som kommer att stå på direkt på borden. Där får man prova det bästa av julbordet i sju serveringsomgångar, berättar Fredrik Åström, som hoppas att serveringsformen blir ett uppskattat alternativ till den traditionella buffén.

undefined
Svenska kulturpärlors vd Fredrik Åström har hittat en alternativ lösning för restaurangverksamheterna i Sörmland.

Hasse Eriksson Fröberg, som tillsammans med makan driver Gästgifveriet i Eskilstuna, berättar att restaurangen fick ställa in sina traditionella julbordsplaner efter de många avbokningar som följde de senaste restriktionerna. Men julmat kommer ändå att serveras av krögarna, som fick en ny idé genom ett inlägg på Facebook:

– En kvinna hörde av sig på Facebook och berättade att hon var ensam och ändå ville äta julbord – då föddes idén om att låta folk beställa julbordsmat för avhämtning. Vi kommer därför ha färdiga listor med julmat där gäster kan fylla i vad de vill ha med sig hem och vilken dag de vill ta emot maten. Corona är inte bara elände, konstaterar Hasse Eriksson Fröberg, som berättar att restaurangens takeaway-lösningar och frysrättskoncept har tagit fart under det annars svåra året.

undefined
Makarna Hasse och Jenny Eriksson Fröberg satsar på julbord för avhämtning.

På Sundbyholms slott väntar man färre julbordsgäster än normalt. I slottets båda restauranger har platserna spridits ut, och kalla rätter serveras på buffé dit ett sällskap i taget välkomnas – på villkoret att händerna spritas. De varma rätterna serveras direkt vid bordet. 

Ambitionen har varit att julbordsserveringen ska vara "säkrare än att gå till affären", berättar marknadschefen Christin Widerberg:

– Nöden är uppfinningsrikedomens moder, och alla har hjälpts åt för att hitta en säker lösning. Vi har cirka en fjärdedel av bokningar vi brukar ha –  men det kanske är vad vi mäktar med, med tanke på säkerheten, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!