Initialt evakuerades samtliga boende från det eldhärjade hyreshusets 35 lägenheter. Halv åtta på måndagskvällen fick 34 av dem besked att det var okej att återvända hem.
– Det är alltid lite kaosartat inledningsvis. Räddningstjänsten satte in stora resurser – och det behövs i ett läge som i går. Släckningen gick oförskämt smidigt och elden kunde bekämpas med måttliga mängder vatten, berättar Andreas Karlsson.
Som restvärdesledare fungerar han som kommunikativ- och praktisk spindel i nätet mellan drabbade hyresgäster, fastighetsbolag, räddningstjänst och försäkringsbolag.
– Det var en stor fördel att vi fick tillgång till Sverigefinska skolan i grannkvarteret. Där kunde vi samla evakuerade lägenhetsinnehavare och skolpersonal fixade fram kaffe och mackor till drabbade. En sådan sak gör väldigt mycket för välmåendet och jag vet att det uppskattades något enormt.
Redan tidigt i brandskedet kontaktade Andreas Karlsson kommunens tjänsteman i beredskap för att stämma av om en eventuell krisorganisation skulle behöva kickas igång, men då brandskadorna kunde begränsas behövdes inte det.
– Inledningsvis befarade vi att fler boende skulle drabbas och behöva bo på annan plats, men när vi gått igenom alla lägenheter, vädrat och kört med fläktar såg det mycket bättre ut.
Det L-formade flerfamiljshuset har fyra trappuppgångar och lika många vindslägenheter. En av dessa hade tagit mer stryk än andra av branden och den hyresgästen kunde heller inte återvända.
– Den aktuella lägenheten har inte några synliga brandskador men jag gissar att den ändå kan komma att behöva saneras.
Han vill inte gå in närmare på brandorsaken och det med anledning av att han inte känner till vad den beror på.
– Jag såg uppgiften om ett påstått elfel, men det är så vitt jag vet inte fastslaget och det blir bara tokigt att gå ut med spekulationer om en sådan sak.
Till skillnad mot branden i flerfamiljshuset på Eskilsgatan, i början av november, inträffade den på Västra Storgatan dagtid och då folk var vakna. Det hade, enligt Andreas Karlsson, en avgörande roll för utgången.
– Det gjorde att branden inte hann ta sig mer och att släckningsarbetet kunde komma igång i ett mycket tidigare stadium. Den här gången behövdes byggnaden inte heller dränkas i vatten under ett dygn och det är naturligtvis också något som skonar byggnaden.