Så undviker du magsjuka efter julbordet

Ett överdåd av mat som flyttas mellan spisen, bordet och kylen flera dagar i rad. Julens mat är som gjord för att orsaka magsjuka hos matgästerna. Kommunens livsmedelsinspektörer har kontrollerat en rad julbord och tipsar om hur du undviker att bli sjuk.

Många uppskattar ett överdådigt julbord som räcker i flera dagar. Nackdelen är att det ökar risken för matförgiftning.

Många uppskattar ett överdådigt julbord som räcker i flera dagar. Nackdelen är att det ökar risken för matförgiftning.

Foto: Fotograferna Holmberg/TT

Eskilstuna2023-12-14 16:25

Vem ser inte fram emot ett dignande julbord? När man betalat dyrt på restaurang vill man ju att utbudet ska vara överdådigt. Även i det egna hemmet ser många fram emot att duka fram stora mängder mat som räcker i flera dagar.

Men det här är sämsta sättet att hantera julmaten, menar Andreas Rosen, livsmedelsinspektör på kommunen.

undefined
Andreas Rosen är livsmedelsinspektör på Eskilstuna kommun.

Det är betydligt bättre att satsa på en spartansk framdukning om man vill hålla sig frisk.

– Ta hellre fram lite mat i taget. Fyll på från kylen om det behövs och ät upp allt som stått framme.

Mycket julmat har bra hållbarhet eftersom det är rökt, gravat eller inlagt. Men ingen mat mår bra av att stå framme i flera timmar för att sedan stoppas in i kylen och tas fram igen dagen efter, och kanske även dagen efter det.

undefined
Den som vill slippa matförgiftning ska tänka på att hantera julmaten rätt.

Några rätter är mer känsliga än andra.

– Ofta lax och annan fisk. Riset till ris à la Malta ska man tänka på att skölja ordentligt innan man kokar. Annars gäller regeln att hålla kall mat kall och varm mat varm och att hålla god handhygien.

undefined
Ägghalvor och skaldjur blir snabbt ofräscha om de inte hålls kylda.

Livsmedelsverket tipsar om fler rätter som inte bör stå framme länge. Färdiga maträtter som potatissallad och andra matsallader, grönsakssallader, röror, fisk och skaldjur, kallskuret kött och skalade ägg tappar snabbt i både smak och fräschör om de inte hålls kylda.

Om man trots allt vill spara maten, gäller det också att vara noga och använda tättslutande lådor eller plastfolie.

– Det gäller att skydda maten från omgivningen.

Livsmedelsverket menar att små mängder varm mat kan ställas i kylskåpet direkt. Större mängder bör antingen delas upp i mindre behållare eller först kylas ner i ett vattenbad eller utomhus.

undefined
Berg av mat som står framme i flera timmar varje dag hela julhelgen kan bli en smittohärd.

I fredags inspekterade Andreas Rosen och hans kollegor nio restaurangers julbord i Eskilstuna. Inga prover togs på maten, men kylskåpskapacitet, mattemperatur, personalkläder, information om allergener och möjligheter till handhygien kontrollerades.

Slutresultat: Inga anmärkningar någonstans.

– Det var jättetoppen! Men det brukar överlag se bra ut på julborden.

undefined
Ta hellre fram lite i taget från kylen än att låta allt stå framme. Det ökar chansen att hålla sig frisk och minskar också matsvinnet.

Om man trots allt skulle bli sjuk efter ett julbordsbesök uppmanar Andreas Rosen att man kontaktar miljökontoret.

– Vi har en e-tjänst för misstänkt matförgiftning. Vi följer alltid upp alla klagomål och gör en utredning där vi kollar vad och när man ätit och vilka symptom man fått. Vi hör också alltid av oss till verksamheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!