Vem ser inte fram emot ett dignande julbord? När man betalat dyrt på restaurang vill man ju att utbudet ska vara överdådigt. Även i det egna hemmet ser många fram emot att duka fram stora mängder mat som räcker i flera dagar.
Men det här är sämsta sättet att hantera julmaten, menar Andreas Rosen, livsmedelsinspektör på kommunen.
Det är betydligt bättre att satsa på en spartansk framdukning om man vill hålla sig frisk.
– Ta hellre fram lite mat i taget. Fyll på från kylen om det behövs och ät upp allt som stått framme.
Mycket julmat har bra hållbarhet eftersom det är rökt, gravat eller inlagt. Men ingen mat mår bra av att stå framme i flera timmar för att sedan stoppas in i kylen och tas fram igen dagen efter, och kanske även dagen efter det.
Några rätter är mer känsliga än andra.
– Ofta lax och annan fisk. Riset till ris à la Malta ska man tänka på att skölja ordentligt innan man kokar. Annars gäller regeln att hålla kall mat kall och varm mat varm och att hålla god handhygien.
Livsmedelsverket tipsar om fler rätter som inte bör stå framme länge. Färdiga maträtter som potatissallad och andra matsallader, grönsakssallader, röror, fisk och skaldjur, kallskuret kött och skalade ägg tappar snabbt i både smak och fräschör om de inte hålls kylda.
Om man trots allt vill spara maten, gäller det också att vara noga och använda tättslutande lådor eller plastfolie.
– Det gäller att skydda maten från omgivningen.
Livsmedelsverket menar att små mängder varm mat kan ställas i kylskåpet direkt. Större mängder bör antingen delas upp i mindre behållare eller först kylas ner i ett vattenbad eller utomhus.
I fredags inspekterade Andreas Rosen och hans kollegor nio restaurangers julbord i Eskilstuna. Inga prover togs på maten, men kylskåpskapacitet, mattemperatur, personalkläder, information om allergener och möjligheter till handhygien kontrollerades.
Slutresultat: Inga anmärkningar någonstans.
– Det var jättetoppen! Men det brukar överlag se bra ut på julborden.
Om man trots allt skulle bli sjuk efter ett julbordsbesök uppmanar Andreas Rosen att man kontaktar miljökontoret.
– Vi har en e-tjänst för misstänkt matförgiftning. Vi följer alltid upp alla klagomål och gör en utredning där vi kollar vad och när man ätit och vilka symptom man fått. Vi hör också alltid av oss till verksamheten.