Så vet du om du har ett fall för ARN

– Allmänna reklamationsnämnden gör inga egna efterforskningar utan går helt på det som står i anmälan. Så det är jätteviktigt att man skickar med tillräckligt med bevis men också att man vet vad man vill uppnå med sin anmälan.

Eskilstuna2017-10-12 09:00

Det säger Christine Fransholm som är konsumentvägledare vid Eskilstuna kommun. Som konsumentvägledare tar hon ibland rollen som opartisk kontakt mellan en kund och ett företag när en tvist uppstått.

– Det är jättebra att ARN finns men det allra bästa är ju om man kan lösa tvisten innan.

Går inte det finns möjligheten att se om nämnden kan pröva tvisten. Men för att det ska bli aktuellt gäller det att tvisten uppfyller vissa krav. Den ska exempelvis vara mellan en privatperson och ett företag. Och ärendet det handlar om ska nå över en viss värdegräns, för elektronik gäller 500 kronor som gräns till exempel.

– Men det absolut första man ska ha gjort är att ha klagat till företaget, säger Christine Fransholm.

Konsumentvägledningen brukar rekommendera att konsumenten gör sin klagan skriftligen, exempelvis via mejl, och är tydlig med vad hen kräver för åtgärd och/eller ersättning av företaget.

– Om man sedan får ett nej eller att företaget inte svarar alls så kan man ha ett fall för ARN.

När det är dags att göra en anmälan brukar Christine Fransholm råda konsumenten att göra en så grundlig anmälan som möjligt utan att den blir för lång.

– Många faller in i det här "jag sa och han sa" eller beskriver med väldigt mycket känslor. Det är bättre att försöka hålla sig till sakfrågan och fokusera på vad som är fel och vad man vill. Kanske i första hand häva köpet och i andra hand få ett prisavdrag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om