Björn Karlborg är en av två personer som delar på arrendet av fem hektar jaktmark vid Snickartorp, norr om Hällberga samhälle. I helgen påträffades samtliga tre jakttorn omkullvälta.
Första gången jakten utsattes för sabotage var i höstas då ett av tornen välts på ända. Den här gången påträffades samtliga tre torn på jaktmarken i horisontellt läge.
– Det ingår i vårt arrendeavtal att hålla efter vildsvinsstammen i området, men utan torn blir det ingen jakt. Vi kan bara skjuta om vi har kulfång, annars riskeras säkerheten, säger Björn Karlborg.
Om skadegörelsen ska noteras som ett hyss eller om den visar förövarens inställning till jakt är oklart.
– Jag vet inte riktigt vad jag ska tro. Första gången trodde vi att det var ett pojkstreck, nu anar vi att det är allvarligare än så.
Anders Nilsson är jaktvårdskonsulent på Svenska jägareförbundet i Sörmland. Han säger att jaktsabotage är förhållandevis ovanligt i vårt område.
– Det förekommer men vi har hittills inte sett det i någon organiserad eller utstuderad form. Min magkänsla säger att det handlar om folk som vistas i naturen och inte tycker om jakt, som agerar mer infallsbaserat än planerat. Utredningsintresset från polisen är också ganska lågt för den här typen av brott. Mig veterligen är det ingen som åkt fast.
I Norrland har jaktlag på senare tid drabbats av försåtssabotage, stegpinnar och tornben som sågas av till hälften. I Sörmland har man hittills varit förskonad från det.
– Som jägare kan man inte göra så mycket mer än att hålla koll. Man får vara observant och försäkra sig om att tornen är hela. Det är jakträttsinnehavaren som har ansvaret även om någon annan, säg en svampplockare skulle klättra upp, och tornet rasar, säger Anders Nilsson.
Enligt länsstyrelsens förvaltningsplan för vildsvin är målen att dels bejaka vildsvin som en naturlig del i länets fauna, dels verka för att minska skadeverkningarna och få färre olyckor.
"Stammen ska hållas på en sådan nivå att den inte överskrider rimlig påverkan på lantbrukares val av gröda och produktion", står det i länsstyrelsens förvaltningsplan för vildsvin. Enligt planen ska vildsvinsolyckorna i trafiken inte överstiga 250 per år. I fjol var antalet 360.