Sagornas skog lockar stora som små med skogsväsen

Älvor och troll, Näcken och skogsrået, maran och småfolket, i de sörmländska skogarna finns allehanda sagoväsen och otyg. I alla fall om Studiefrämjandet får bestämma.

Gruppen spanar på älvorna som dansar i Sagornas skog.

Gruppen spanar på älvorna som dansar i Sagornas skog.

Foto: Lukas Andreasson

Eskilstuna2020-09-05 18:09

 Under lördagen samlades Eskilstuna stadsbibliotek, Teaterföreningen Sigurd, Sörmlands cosplayförening och Studiefrämjandet i Årbyskogen för att ge guidade turer genom en skogsstig fylld av mytologiska varelser.

– Jag tror att efter den här sommaren och våren så finns det ett sug efter att få göra saker. Det har varit ett stort intresse, det är jättekul. Ibland har man världens roligaste jobb, säger Lena Wistrand.

Hon är i vanliga fall verksamhetsutvecklare och kommunikatör på Studiefrämjandet, men idag spelar hon Sagoskogens väktare som informerar grupperna om vad som kan ske i Sagornas skog. Hon är också hjärnan bakom Sagornas skog.

– Det finns ett liknande arrangemang i Tyresö, jag träffade en av arrangörerna som berättade om det. Jag blev jätteinspirerad av det och frågade "ska vi göra någonting liknande". Sen har vi gjort vår egen variant, uppe i Tyresö har de inga väsen, utan de berättar sagor och pratar mer om natur, säger Lena Wistrand.

Sagornas skog är ett vandringsevenemang där hela familjen ska få lära sig, lyssna på berättelser och fantisera om de mytologiska väsen som sades finnas i den svenska naturen. Grupper om 20 släpps igenom porten av girlanger var 20:e minut. 

Kajsa, 9 år, är en av de första besökarna som gick genom sagoskogen och enligt henne själv var hon var inte det minsta rädd. Hon fick uppgiften att komma ihåg ett namn att ropa åt den otäcka Maran, när hon dök upp i skogen.

– Jag skulle ropa Ingela, då sprang hon iväg ock skrek, säger Kajsa Sethwall.

Ett annat otäckt väsen i Sagornas skog, som är ett av de första som gruppen springer på, är Bergakungen, han är på jakt efter Vallpigan, som har flytt från Bergakungens hall.

– I den förra gruppen var den en förälder som blev rädd. Hon tog barnet och sprang, säger Malin Evelina Lundström, som spelar Vallpigan i Sagornas skog.

När Bergakungen hugger tag i henne för att släpa in henne i skogen ropar hon åt gruppen att få.

Efter rundvandringen fick barnen böcker och pysselböcker om troll och sagoväsen av Stadsbiblioteket som var på plats med Lässatsningen som ska hjälpa barn med att hitta sin läsröst.

Evenemanget arrangeras med stöd av Postkodsfonden och har visat sig bli mycket populärt. Alla de 160 biljetter som delades ut gratis av Studiefrämjandet var slut på bara fyra timmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!