Säkerheten i första rummet när sjuka träd monteras ned

Gren för gren monteras fem almar i Stadsparken i Eskilstuna ned den här veckan.

Foto:

Eskilstuna2014-02-18 12:44

För trädfällarna som sköter arbetet är det ett rutinmässigt uppdrag. Men i och med att arbetet sker i Stadsparken tvingas man rigga upp tejp som markerar att området är avstängt för tillfället, och i och med att alla inte respekterar att det vanliga avsnittet på den dagliga promenaden är avstängt så får man avdela lite personal.

— Det är en och annan som vi nästan handgripligen får leda tillbaka på rätt spår, säger Bo Karlsson, enhetschef på parkavdelningen.

— Vi har sagt åt en och annan: Nej, nu är farbror ur kurs här lite. Och så får vi svaret: Ja, jag vet men jag ska bara fram och titta.

På frågan vilka som är svårast att hålla ordning på lyder svaret att det är pensionärerna. Barnen lyssnar noga och förstår att det kan vara farligt att befinna sig i ett område där tjocka grenar dimper i marken med dova dunsar.

Att träden måste fällas beklagas av alla. Det är aldrig roligt att fälla över 200 år gamla träd. Men det görs för säkerhets skull. Almarna fälls eftersom de drabbats av almsjukan, som sprids av almsplintborren, och som ohjälpligt täpper till näringskanalerna för träden.

De andra träden som fälls är också döda eller på väg att dö.

— Vi kan inte riskera att döda grenar börjar lossna och falla ned, säger Cecilia Knutsson, landskapsingenjör på Eskilstunas parkavdelning.

Hur lång tid hela operationen tar är oklart. Det får ta den tid det tar helt enkelt.

En stor alm fälldes under måndagen. Ett träd som visade sig väga nitton ton när det i delar forslades till och vägdes in på Lilla Nyby.

De almar man gett sig i kast med efter den inledande dagen är lite mindre, men varje fällning sker med inställningen att träden måste läggas ned så säkert som någonsin är möjligt. Oftast kapar man från trädkronan och går nedåt.

Vad som kommer i tomrummen som uppstår är inte riktigt klart.

— Vi tror att det blir andra ädellövträd, svarar Bo Karlsson. Men det är nog klokt att satsa på flera olika trädslag, så inte alla slås ut om det kommer en ny epidemi.

Cecilia Knutsson håller med:

— Vi blir mindre sårbara om vi har ett rikare artbestånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!