Den 1 januari blev det kommunalt insamlingsansvar av förpackningar och här är det EEM som tar över ansvaret. Men det är producenterna, de som tillverkar förpackningarna, som får stå för kostnaderna med att samla in och återvinna dem.
I samband med detta har allt fler fastighetsägare installerat fler plastkärl där hyresgästerna får sortera sina förpackningar, så som plast, metall, papper och glas. Men för att detta ska fungera krävs det att hyresgästerna sorterar sitt avfall rätt, annars kan det bli dyrt för fastighetsägaren.
– Vi är hyggliga i början och ger varningar, så klart. Vi har kundsamordnare som tar kontakt med fastighetsägarna att de måste rycka upp sig, förklarar Kent Briby, affärsområdeschef för återvinning på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö, ESEM, och fortsätter:
– Oftast tror fastighetsägarna att det löser sig av sig självt när de börjar med sortering, men det gör väldigt sällan det. Gör man rätt så blir det en vinst för fastighetsägarna, om allt sorteras rätt. Men om det inte blir någon bättring blir det kostsamt.
Kent Briby berättar att nästan allt måste vara rätt sorterat i kärlen för förpackningar.
– Det ska vara minst 90 procent rätt, annars får vi en omklassning och då går allt i kärlet till förbränning. Vi får betalt för det vi samlar in men om det bli fel får vi i stället betala för innehållet. Endast en kasse restavfall i fel kärl kan göra att vi får betala för hela kärlet.
Han förklarar att det är EEM som måste ställa högre krav på fastighetsägarna så att de ser till att de boende sorterar rätt. Från 2027 är det krav på att alla bostäder har FNI.
– Vi har informerat fastighetsägare om detta. Vi betar av alla som hör av sig och sen hör vi av oss till de som inte har kontaktat oss. Vi kommer att ha klart med detta minst ett år innan det är dags.
Briby går då och då igenom ett urval av kärl och påsar för att se vad Eskilstunaborna sorterar fel, och det är en hel del.
– Plastleksaker slänger många som en plastförpackning, de ska i restavfall. Är de hela får de dock gärna lämnas in på Retuna så kan de användas igen av någon annan.
Nu i juletid blir det mycket paketpapper och presentsnören som hamnar fel.
– Snöret ska slängas som restavfall och papperet i pappersförpackningar. Många sorterar presentpapper som tidning, det är helt fel.
Han förklarar att bakplåtspapper ska kastas i restavfall, trots att det heter papper.
– Dricksglas sorterar många som en glasförpackning, de ska dock i restavfallet. Det är inte samma sorts glas i dessa som i glasflaskor och glasburkar. Om för många slänger dricksglas i dessa behållare kommer glasindustrin få stora problem med glashanteringen. Även keramik och tallrikar ska kastas som restavfall.
En papperskasse sorteras som pappersförpackning.
– Många slänger en papperskasse full med tidningar i tidningsinsamlingen, det är helt fel. Ett annat problem är att alla inte tar bort plasten från inplastade tidningar innan de slänger dem, det orsakar också problem i hanteringen.
När det gäller sprayburkar, med exempelvis hårspray, gäller olika regler.
– Är den helt tömd sorteras den som metallförpackning. Om det finns något kvar i burken ska den till vår miljöbod på Lilla Nyby eller Retuna. Detsamma gäller för all elektronik med sladd eller batteri, även elektronik med batterihållare ska till Lilla Nyby eller Retuna, förklarar Briby och tillägger:
– Tack och lov har vi väldigt lite farligt avfall i vårt restavfall, det är bra att Eskilstunaborna lärt sig att sortera ut detta.
Briby menar att man inte ska vara rädd för att det blir mycket restavfall där hemma.
– Cirka 30 procent av allt avfall går som restavfall. Några saker som ska vara där som många sorterar fel är tandborstar, plastmuggar och hushållspapper. Snyter man sig med ett hushållspapper ska det slängas i restavfall, snyter du dig i toalettpapper spolar du ned det i toaletten.
Han sparar det viktigaste till sist, när det gäller sortering av förpackningar.
– De ska inte ligga emballerade, i förpackningar i FNI eller FTI. Alltså pappersförpackningar ska inte slängas i en plastpåse i kärlet för sortering av papper. Inte heller ska metallförpackningar läggas i en plastpåse i metallsorteringen.
Plastpåsarna ska separeras och sen till plastkärlet.
– Däremot ska allt restavfall ligga i väl slutna påsar. Så gäller även om man har färgsortering med påsar, som i villor exempelvis.