I montrarna på kaféet inne på Stora Coop samsas småkakor med lussekatter – och semlor.
2025 infaller fettisdagen den 4 mars. Det betyder att det är drygt fyra månader till det är dags att sätta tänderna i det säsongsbetonade bakverket – i alla fall om man vill hålla på traditionerna.
Men det är det inte alla som håller med om.
Inne i stormarknadens bageri har man nämligen redan börjat baka traditionsenliga semlor med mandelmassa.
– Till kanelbullens dag hade vi kanelbullesemla och efter det har vi fått en del frågor om semlor. Vi hade inte något speciellt inbokat den här veckan så vi tänkte: "Vi kör", säger bageriföreståndaren Sophie Fristedt, som poängterar att besöket är tillfälligt innan adventsfikat drar igång på riktigt.
– Det här är bara en liten blänkare innan det börjar på riktigt i januari.
Att smygstarta semmelsäsongen nu på hösten är dock inget som konkurrenten Ica Maxi har funderat på.
– Nu i oktober? Det låter som en rejäl tjuvstart.
– Vi har gjort några varianter så som sommarsemlor och liknande men vanliga semlor börjar vi nog med efter årsskiftet, säger butikschefen Peter Slagbrand.
Vid semmeldisken inne i butiken står en man och tittar något skeptiskt på bakverken.
– Jag säger tummen ner för semlor såhär dags. Det är helt korkat.
– Det är lika korkat som att folk sätter upp adventsstjärnor redan nu, vet de inte när man firar?
Bakom mannen står Monica Wiman och hör vår konversation.
– Fast det är ju så gott!, säger hon, samtidigt som hon plockar ner ett paket i sin kundvagn.
Du plockar ner två semlor i oktober?
– Ja, jag kan inte motstå, även om jag tycker att det är fel tid. Men för den skull kan man äta dem i alla fall, säger hon.
Eddie Lundberg strosar bort mot brödavdelningen – men han lägger inte ner några semlor i sin korg.
– Jag kommer faktiskt precis från fiket där jag har ätit en semla, säger han och skrattar.
Hur kändes det att äta en semla så här på hösten?
– Ja, det är ju lite konstigt, men jag är inte förvånad för något längre. Julen har ju redan börjat också. Eh, det var väl gott – men nu har jag ätit min semla för nu, det räcker, säger han.