Här säljs semlor – redan i oktober

Semlor i oktober – ja, du läste rätt.
De säsongsbetonade bakverken har redan börjat dyka upp i Eskilstuna.
– Ja, det är ju lite konstigt, men jag är inte förvånad för något längre, säger kunden Eddie Lundberg.

Bageriföreståndaren Sophie Fristedt berättar att reaktionerna på semmelsatsningen varit blandade. "Folk regagerar olika, allt från "oj, vad tidigt" till "äntligen" men då förklarar jag att det är tillfälligt", säger hon.

Bageriföreståndaren Sophie Fristedt berättar att reaktionerna på semmelsatsningen varit blandade. "Folk regagerar olika, allt från "oj, vad tidigt" till "äntligen" men då förklarar jag att det är tillfälligt", säger hon.

Foto: Madelene Hergils

Eskilstuna2024-10-23 19:46

I montrarna på kaféet inne på Stora Coop samsas småkakor med lussekatter – och semlor.

2025 infaller fettisdagen den 4 mars. Det betyder att det är drygt fyra månader till det är dags att sätta tänderna i det säsongsbetonade bakverket – i alla fall om man vill hålla på traditionerna.

undefined
I kaféet på Stora Coop trängs lussekatter med semlor – redan i oktober.
undefined
Lussekatterna är redan framtagna.

Men det är det inte alla som håller med om. 

Inne i stormarknadens bageri har man nämligen redan börjat baka traditionsenliga semlor med mandelmassa.

– Till kanelbullens dag hade vi kanelbullesemla och efter det har vi fått en del frågor om semlor. Vi hade inte något speciellt inbokat den här veckan så vi tänkte: "Vi kör", säger bageriföreståndaren Sophie Fristedt, som poängterar att besöket är tillfälligt innan adventsfikat drar igång på riktigt.

– Det här är bara en liten blänkare innan det börjar på riktigt i januari.

Att smygstarta semmelsäsongen nu på hösten är dock inget som konkurrenten Ica Maxi har funderat på.

– Nu i oktober? Det låter som en rejäl tjuvstart.

– Vi har gjort några varianter så som sommarsemlor och liknande men vanliga semlor börjar vi nog med efter årsskiftet, säger butikschefen Peter Slagbrand.

undefined
Monica Wiberg tycker att det är alldelses för tidigt för semlor, men kan för det inte motstå. "Det är ju så gott", säger hon.

Vid semmeldisken inne i butiken står en man och tittar något skeptiskt på bakverken.

– Jag säger tummen ner för semlor såhär dags. Det är helt korkat.

– Det är lika korkat som att folk sätter upp adventsstjärnor redan nu, vet de inte när man firar?

Bakom mannen står Monica Wiman och hör vår konversation.

– Fast det är ju så gott!, säger hon, samtidigt som hon plockar ner ett paket i sin kundvagn.

Du plockar ner två semlor i oktober?

– Ja, jag kan inte motstå, även om jag tycker att det är fel tid. Men för den skull kan man äta dem i alla fall, säger hon.

undefined
Eddie Lundberg grundade med en semla innan han gick in i butiken.

 Eddie Lundberg strosar bort mot brödavdelningen – men han lägger inte ner några semlor i sin korg.

– Jag kommer faktiskt precis från fiket där jag har ätit en semla, säger han och skrattar.

Hur kändes det att äta en semla så här på hösten?

– Ja, det är ju lite konstigt, men jag är inte förvånad för något längre. Julen har ju redan börjat också. Eh, det var väl gott – men nu har jag ätit min semla för nu, det räcker, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!