Saluhallen i Gallerian tar inte fart

Konceptet med en saluhall i Gallerian har inte riktigt lyft. Lennart Berg, projektchef på Mälarstaden som förvaltar Regios fastigheter, tror däremot fortfarande på det. "Det är ett fantastiskt koncept", säger han.

Konceptet med en saluhall i Gallerian har inte riktigt lyft.

Konceptet med en saluhall i Gallerian har inte riktigt lyft.

Foto: Lukas Abrahamsson

Eskilstuna2024-03-30 15:03

Hösten 2021 lanserades saluhallen i Gallerian. Restaurangerna Babettas skafferi och La Taquiza var först in i lokalerna då. De blev dock inte särskilt långvariga.

Babettas skafferi stängde tidigt igen och ersattes av Saigon street food, som expanderade sin verksamhet då de redan driver en restaurang i Munktellstaden.

I oktober 2022, knappt ett år efter lanseringen av saluhallen, bommade La Taquiza igen. Nyligen gick Saigon street food samma öde till mötes.

undefined
Konceptet med en saluhall i Gallerian har inte riktigt lyft.

Sedan dess har lokalerna gapat tomma.

– Man kan väl säga som så att, marknaden för butikslokaler och restauranger är jättetuff just nu. Jag tycker det här är ett fantastiskt koncept som vi har i det här som vi kallar för lilla saluhallen, där man kan gå in och hyra ett färdigt saluhallsstånd med alla faciliteter som behövs för att klara miljökontorets krav, omklädning och toaletter. Vi tillhandahåller också all inredning. Det som man behöver investera i är all lös inredning som exempelvis tallrikar, säger Lennart Berg, projektchef på Mälarstaden som förvaltar Regios fastigheter och fortsätter:

– Vi hittar ändå inga intressenter, och det beror väl mycket på att det är lönekostnaderna som är de höga. Det är lite grann så det är just nu, det är tufft på marknaden, så enkelt är det.

Även om konceptet om en saluhall inte riktigt tagit fart tror han fortfarande på idén.

undefined
Lennart Berg, projektchef på Mälarstaden, tror fortfarande att saluhallen kommer att fungera. "Det är ett fantastiskt koncept", säger han.

– Jag tror att vi alltid kommer vilja ha kvar lilla saluhallen där. Jag känner att det här kommer att fungera, frågan är bara när. Det händer saker i Gallerian också, vi har de nya tentasalarna som har öppnats upp för MDU. Det innebär att det kommer 200 till 300 unika studenter varje vecka som gör sina tentor och bara där borde man kunna sälja på ett trevligt tentapaket. Men det har inte heller genererat något mer.

undefined
Igenbommat.
undefined
Skylten från den senaste restaurangen, Saigon street food, står fortfarande kvar i den öde lokalen.

Förhoppningen är fortfarande att det ska finnas intressenter som lockas av konceptet.

– Vi hoppas att vi kan hitta en väg fram med saluhallstänket. Det har funkat tidigare men det som är speciellt nu är att det är tufft inom handeln i dag, och ska den då börja komma igång igen så måste man ha lite olika alternativ, och det här är ett. En saluhall med det upplägget vi har, att man delar på faciliteterna, är både ekonomiskt och klimatmässigt hållbart. Ett annat alternativ är att leta efter en egen tom lokal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!