Samhällskontraktet är namnet på en gemensam satsning som Mälardalens högskola, Eskilstuna kommun och Västerås stad gör på forsknings- och utvecklingsarbete inom bland annat vård, skola och stadsdelsutveckling. Samhällskontraktet tillkom 2009, och den första avtalsperioden löpte till och med 2013.
Parterna tycker att satsningen har varit lyckad och undertecknade på måndagen en överenskommelse om förlängning i ytterligare fyra år. Eskilstuna kommun och Västerås stad satsar vardera 20 miljoner kronor på projektet. Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, hoppas att Samhällskontraktet ska bidra till att kommunen blir en mer attraktiv arbetsgivare.
-Det klarar vi bara om vi har ett nära samarbete med högskolan, det är det enda sättet att kunna hantera det.
Karin Röding, rektor på Mälardalens högskola, säger att det är betydelsefullt för högskolan att samarbeta med sina värdkommuner.
-Vi hjälper till och stärker kompetensutvecklingen i kommunerna och samtidigt får vi stöd till vår utbildning och forskning så det är en riktig win-win-situation.
Samhällskontraktet har hittills sysslat med bland annat stadsdelsutveckling i miljonprogramområden. I Eskilstuna har man analyserat Lagersberg, Råbergstorp och Stenby för att skapa en utvecklingsmodell. Analysen utökas nu till att omfatta 15 stadsdelar i både Eskilstuna och Västerås. Syftet är bland annat att se vilka åtgärder kommunerna kan göra för att öka trivsel och trygghet i områdena. Samhällskontraktet har även bidragit till att utveckla det så kallade Karriärtorget som fungerar som en mötesplats mellan studenter och arbetsgivare. Samhällskontraktet har också medverkat till framtagandet av en interaktiv robotkatt för personer med långt framskriden demenssjukdom.
-Vi kommer nu i vår att påbörja forskningsstudier med 40 katter på särskilda boenden för människor med långt framskriden demens. Projektet har möjliggjorts genom Samhällskontraktet både genom att vi fått finansiering och genom att kommunerna erbjuder oss forskare möjlighet att komma in på deras särskilda boenden, säger initiativtagaren Christine Gustafsson, som även nominerats till titeln Årets innovatör 2013 i Eskilstuna.
Samhällskontraktet har enligt processledaren Cecilia Vestman väckt intresse från både landstingen och andra kommuner i Mälardalen.
-Under de kommande åren kommer vi bredda vårt samarbete till fler aktörer, säger hon.