Återvinningscentralen tar emot mängder av invasiva växter

Trädgårdsodlare har blivit bättre på att bekämpa invasiva växter. Lilla Nyby återvinningscentral får in mängder växtavfall i form av invasiva arter som går till förbränning.

Zsombor Károlyi är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Västmanlands län och samordnare för invasiva arter i både Västmanland och Sörmland.

Zsombor Károlyi är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Västmanlands län och samordnare för invasiva arter i både Västmanland och Sörmland.

Foto: Privat

Eskilstuna2024-08-11 11:57

Lilla Nyby återvinningscentral tar bland annat emot komposterbart material och grövre trädgårdsavfall, till exempel kvistar och grenar. Återvinningscentralen uppmanar dock sina kunder att se upp för invasiva växter som till exempel parkslide, vresros och lupiner. Dessa ska enligt Eskilstuna energi och miljös regler hanteras varsamt, paketeras i plastsäckar och lämnas in till personalen på återvinningscentralen.

Enligt Eskilstuna energi och miljö får återvinningscentralen in cirka ett ton invasiva arter per år. Oftast är det parkslide, men även lupin, jätteloka och jättebalsamin. Det händer några gånger i månaden att personer lämnar in invasiva växter. De skickas därefter till förbränning tillsammans med hushållsavfallet. 

undefined
Lilla Nyby återvinningsstation.

Zsombor Károlyi är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Västmanlands län och samordnare för invasiva arter i både Västmanland och Sörmland. Han tror att en orsak till att återvinningscentralerna får ta emot stora mängder invasiva växter är att kunskapen om dem har ökat.

– Folk vet mer om det här. Folk jobbar mycket mer aktivt med invasiva arter i dag än vad de gjorde för fem år sedan, säger han. 

Han menar att invasiva arter är ett stort problem i hela landet och ett hot mot den biologiska mångfalden. 

– Det kan orsaka stora ekonomiska förluster också. Det är ett allvarligt problem. Har du parkslide på din fastighet kan det sänka fastighetsvärdet ganska rejält. 

Zsombor Károlyi menar att det är viktigt att lära sig att känna igen de invasiva växterna så att man kan upptäcka dem. Han tipsar om naturvårdsverkets hemsida där det finns mycket information att tillgå. 

Zsombor Károlyi berättar att det finns vissa invasiva växter som är helt förbjuda av EU och som man måste bekämpa, till exempel jätteloka och jättebalsamin. Det finns även andra invasiva växter som inte är förbjudna, men som det ändå är väldigt bra om man bekämpar, till exempel parkslide, blomsterlupin och vresros. 

 – De här är inte förbjudna idag, men de kan komma att blir förbjudna snart, säger han. 

Oavsett var man hittar invasiva arter ska man i första hand rapportera det på www.invasivaarter.nu.

– Man ska inte vara rädd för att bekämpa små bestånd som man hittar här och där, säger Zsombor Károlyi.

undefined
Zsombor Károlyi är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Västmanlands län och samordnare för invasiva arter i både Västmanland och Sörmland.

Han uppmanar privatpersoner att gå ihop och anordna gemensamma bekämpningsinsatser. Om man har en invasiv art på sin tomt är det troligt att ens grannar också har det. 

– Gör ett litet upprop på Facebook och säg: 'Hej, kan vi inte dra ut och göra en insats tillsammans? Kan vi inte gå ut på lördag eftermiddag och rycka lite blomsterlupin eller vad som helst?'  

– Det blir väldigt mycket trevligare. 

Det är också viktigt att bekämpningen görs på rätt sätt. 

– Spridningen kommer inte bara från att man planterar de här växterna utan spridningen kommer ofta från att man hanterar avfallet på fel sätt, säger Zsombor Károlyi.

Det är vanligt att trädgårdsavfall slängs i närmaste skogsdunge i stället för på återvinningscentralen, vilket tyvärr är en stor källa till spridning. Växt- och trädgårdsavfall ska läggas i plastpåsar eller plastsäckar som försluts. Om det är små mängder kan det enligt Naturvårdsverket kastas i hushållsavfallet. Är det mycket avfall ska man lämna det till återvinningscentralen för förbränning. 

– Flytta och använd inte jorden någon annanstans, eftersom det kan finnas rötter och frön som kan etableras på nya ställen, säger Zsombor Károlyi.

Några invasiva arter som har lämnats in till Lilla Nyby återvinningsstation: 

  • Parkslide
undefined
Parkslide är den vanligaste invasiva växten som lämnas in till Lilla Nyby återvinningsstation. Parkslide är känd som värstingen bland de invasiva växterna. Det finns ingen bekämpningsmetod som säkert fungerar.
  • Blomsterlupin
undefined
Blomsterlupinen är älskad av många, men också ett hot mot ängsblommorna.
  • Jätteloka
undefined
Jättelokan är en av de mest spridda invasiva växterna i Sverige och ökänd för sin växtsaft som ger brännskador på huden.
  • Jättebalsamin
undefined
Jättebalsaminen är lätt att känna igen. Den har kommit hit ända från Himalaya och trivs alldeles för bra i det fria. Det är förbjudet att både sprida och ha den.
Tips för dig med trädgård

Lär dig vilka arter som är invasiva främmande arter.

Undvik att köpa, ta hem eller plantera okända arter från utlandet.

Upptäcker du en invasiv art i trädgården — ta bort den direkt. Det är både enklare och billigare.

Se till att entreprenörer du anlitar har kunskap om invasiva arter så de inte sprider dem när de utför sitt arbete.

Var uppmärksam och frågvis när du köper jord och fröblandningar så att de inte innehåller invasiva främmande arter.

Släng inte trädgårdsavfall i naturen. Ta det till Lilla Nyby återvinningscentral och släng det på avsedd plats.

Källa: Eskilstuna kommun. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!