Hon får kommunens jämställdhetspris

Sandi Haddad Sharro, projektansvarig för integrationsprojektet Girls United får Eskilstuna kommuns jämställdhetspris 2021. "Jag känner en oerhörd stolthet, man får aldrig sluta kämpa för jämställdhet", säger hon.

Sandi Haddad Sharro, projektansvarig för integrationsprojektet Girls United får Eskilstuna kommuns jämställdhetspris 2021.

Sandi Haddad Sharro, projektansvarig för integrationsprojektet Girls United får Eskilstuna kommuns jämställdhetspris 2021.

Foto: Lars Skärlund

Eskilstuna2021-12-10 12:45

Utmärkelsen tillsammans med en prissumma på 10 000 kronor delades ut av Lisa Friberg (S), ordförande i Eskilstuna kommuns jämställdhetsberedning, vid en ceremoni i stadshuset på fredagen.

I motiveringen står det bland annat att Sandi Haddad Sharro, 35, i sitt arbete i Eskilstuna United drivs av att få andra tjejer att växa och att "hon är en förebild som genom sin ihärdighet blivit en dörröppnare för andra tjejer att våga tro på sig själva och ta mer plats i samhället."

– Priset är ett kvitto på att man gör saker rätt, man får aldrig sluta kämpa för jämställdhet. Så för mig betyder det här otroligt mycket, det är den finaste utmärkelsen man kan få, säger pristagaren som flyttade från Kungsör till Eskilstuna 2008 för att spela fotboll i Eskilstuna United.

undefined
Sandi Haddad Sharro, projektansvarig för integrationsprojektet Girls United får Eskilstuna kommuns jämställdhetspris 2021.

Nu har hon jobbat i föreningen i snart fyra år i integrationsprojektet Girls United och som tidigare gick under namnet Ronjabollen. En av ledstjärnorna i hennes engagemang är att få med tjejer som står långt ifrån idrottsrörelsen men också att få dem inkluderade i majoritetssamhället.

– Det handlar om att få fler tjejer att tro på sig själva och fatta sina egna beslut. Att barn i tidig ålder ska våga ta den plats i samhället som de förtjänar. Men det viktigaste av allt är att se till att de får en meningsfull fritid och att de kommer mer i rörelse.

– Det unika med Girls United är att vi varvar värderingsövningar med fysisk aktivitet. Vi pratar till exempel om makt, jämställdhet, hedersnormer och integration där vi en gång i veckan träffar ungdomarna och för samtal om de här ämnen, säger hon.

Vid sidan av jämställdhetspriset delas även ett hedersomnämnande ut som i år går till Sofia Rytterström och Monica Wikberg, rektor respektive förstelärare på Rekarnegymnasiet bygg- och anläggningsprogram.

undefined
Monica Wikberg och Sofia Rytterström från Rekarnegymnasiet får Eskilstuna kommuns hedersomnämnande för ett positivt jämställdhetsarbete 2021.

I motiveringen står det bland annat att deras insatser "är avgörande utifrån skolans uppdrag att säkerställa att flickor och pojkar får den bästa tänkbara möjligheten till en jämställd utbildning och ett jämställt liv."

undefined
Eskilstuna kommuns jämställdhetspris samt hedersomnämnande delades ut vid en ceremoni i stadshuset på fredagen. Från vänster Monica Wikberg, Sofia Rytterström, Sandi Haddad Sharo och Lisa Friberg (S).

– Jag är stolt över att vi har så värdiga pristagare. Det är ett gott exempel på kommunens jämställdhetsarbete och det är just det som är syftet med det här priset. Vi vill bygga på de goda exemplena så de kan spridas och därmed öka jämställdheten i hela kommunen, säger Lisa Friberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!