Sänkningen av rotavdraget slår mot målare

Hantverkare i Eskilstuna har börjat märka av konsekvenserna av sänkningen av rotavdraget.– Det är tvärdött. Det har ställt till det för oss, säger Rolf Carling på Carling Måleri.

drag-Måleri-160127-VK.jpg

drag-Måleri-160127-VK.jpg

Foto:

Eskilstuna2016-01-27 07:30

Vid årsskiftet sänktes skattereduktionen för rot från 50 till 30 procent av arbetskostnaden.

– Vi har inte ett jobb nu. Det är tvärdött. Ändå har vi gått in med 50 procent rabattering på material, säger Rolf Carling.

Niclas Bergström, delägare i Djurgårdens Bygg och Miljö, DBM, tycker att det är för tidigt att utvärdera konsekvenserna av sänkningen. Han tror dock att den kommer att leda till minskad efterfrågan.

– Jag tror garanterat att det kommer att bli lite mindre under året, säger han.

Rot och rut infördes 2009 och sedan dess ökat stadigt varje år. Förra året utbetalades totalt 23,3 miljarder kronor för både rot och rut, en ökning med 3,3 miljarder från 2014. För rot-utbetalningarna är ökningen förra året klart större än tidigare år. Skatteverket antar att det beror på sänkningen avdraget vid årsskiftet.

– Det var tryck fram till sista veckan. Vi har haft jättemycket på slutet, säger Rolf Carling.

Under december förra året fördubblades utbetalningarna till utförare av rot-arbeten jämfört med samma period 2014.

– Från oktober och fram till december ringde folk och jagade oss hej vilt och ville att vi skulle göra jobb. Av alla som hörde av sig så kanske vi hann med 50 procent. Resterande 50 procent fick vi tacka nej till. Det fanns inte en möjlighet att hjälpa till med det, säger Niclas Bergström på DBM.

Även Centralglas i Eskilstuna hade fullt upp under hösten. Delägaren Mikael Pettersson säger att man aldrig upplevt något liknande.

– Vi var överösta med jobb. Vi hade några stycken uterum i 500 000-kronorsklassen. Vi skulle ha gjort ett till, men kunden fick inget bygglov. Då var det nästan så att man tyckte 'Gud, vad skönt!' Hur ofta är det man tycker så?

Carling har valt att behålla alla anställda under vintern som normalt innebär mindre arbete än sommaren för måleriet.

– Nästa vinter säger vi lätt upp 5-6 gubbar. Det hade vi kunnat göra i år också, men nu behöll vi alla och körde lite rabattering på material, men det har inte kommit ett jobb. Det var verkligen illa. Det var värre än jag trodde.

Vintermånaderna blir tuffa i väntan på att företagskunderna till våren ska komma igång med sina byggen och i högre utsträckning börja efterfråga måleritjänster.

– Folk kanske inte orkar bygga större företag för det blir så ojämn tillströmning. Då går man ner och blir mindre i stället. Så känner jag i alla fall, säger Rolf Carling.

Niclas Bergström på DBM är kritisk till sänkningen av rotavdraget.

– Som läget är med arbetslösheten tror jag att det hade varit en bra idé att behålla det. Men jag tror inte att vi kommer att känna av det så hiskeligt mycket. Vi gör väldigt mycket jobb åt fastighetsägare och företag så vi har den biten att luta oss tillbaks på.

Han menar att sänkningen av avdraget från 50 procent till 30 procent av arbetskostnaden främst drabbar privatpersoner som gör mindre byggen eftersom maxbeloppet samtidigt behålls oförändrat på 50 000 kronor.

– Det slår mest mot stora barnfamiljer som inte har råd med stora projekt, säger Niclas Bergström.

Mikael Pettersson på Centralglas har dock inte märkt av någon minskad efterfrågan efter sänkningen av rotavdraget.

– Nej, faktiskt inte. Man kanske var lite orolig för att det skulle sjunka med ordrar och grejer, men jag upplever det som att många kunder som bestämde sig förra året för att göra saker inte fick tag på hantverkare eftersom det var sån panik och hets med allting. Vi har bra med förfrågningar.

– 30 procent är ganska bra ändå. Det är inte så ofta man får sponsring på 30 procent när man ska göra någonting eller köpa någonting, säger Mikael Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om