Hennes budskap: "Tjock är inte motsatsen till vacker"

På med bikinin och våga vägra vassen – bakom Sara Sigges humoristiska inlägg finns en livslång kamp mot den egna kroppen. När fyraåriga dottern sa att hon var tjock fick det vara nog. "Nästa generation ska inte behöva se fler mammor stå vid spegeln, hata sig själva och fundera på en ny luftdiet", säger Näshultabon som sprider kroppsacceptans på sociala medier.

Sommar, sol och bad – för Sara Sigge har det varit en livslång resa att omfamna den egna kroppen. Nu sprider hon kroppsacceptans och har en uppmaning inför besöket på stranden. "Kom ut ur vassen, det är mycket roligare".

Sommar, sol och bad – för Sara Sigge har det varit en livslång resa att omfamna den egna kroppen. Nu sprider hon kroppsacceptans och har en uppmaning inför besöket på stranden. "Kom ut ur vassen, det är mycket roligare".

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna2023-06-24 12:03

– Egentligen vill jag bara en grej med mina filmer – att en endaste person vågar ta på sig bikini och skita fullständigt i att det är andra människor på stranden.

Sara Sigge, 34, lever som hon lär. Pärla, i dag 9 år, har precis skjutsas till ett kalas när mamma rattar bilen mot närmsta badplats med tidningens utsända i släptåg. Snart är hon ute på bryggan.

– Varje år hör jag uttrycket 'jag får väl stå i vassen igen'. Nej, kom ut ur vassen, det är mycket roligare.

undefined
Tjock är inte motsatsen till vacker. Det poängterar Sara Sigge som sprider kroppsacceptans på sociala medier.

Samtidigt hymlar hon inte med att det finns dagar som fortfarande är kämpiga. Bantningskurer av alla de slag har följt med genom livet, faktum är att de fanns på nära håll redan i barndomen.

– Jag frågade mamma om det är okej att jag nämner att hon är jojobantare. Hon svarade: 'Ja, men du kan ju säga att din pappa faktiskt också var det.' Och det hade jag inte ens tänkt på.  

undefined
Sara Sigge skriver bland annat om begreppet hälsa. "När jag går till läkaren för att jag vrickat min handled vill jag inte höra att det är på grund av min storlek."

Under uppväxten snöade Sara in på Veckorevyns aldrig sinande ström av bantningshyllningar. Som 14-åring åt hon endast ett ägg och en tomat om dagen, svimmade konstant och blev inlagd på sjukhus. Anorexin såg hon som en perfekt diet.

– Jag fick ju komplimanger för att jag blivit smal. Men jag mådde skit. Sedan försökte jag bli bulimiker, säger hon och skakar på huvudet.

– Normen är bantning och därför säger jag fuck normen. 

undefined
Ett självporträtt med budskapet fuck normen sitter på handen. "Men jag förstår inte varför tatueraren gjorde så stora tuttar. Det kanske var ett önsketänkande, haha."

Egentligen var det först när hon blev mamma som kroppen omfamnades på riktigt. I dag är devisen "du duger precis som du är", något barnen ofta får höra. Nyligen undrade Qvintus, 7, om hamburgare var skräpmat. 

– Ser den möglig ut? Luktar den? Då är det skräpmat, annars inte. När Pärla pratar om kalorier förklarar jag att mat är energi. Och att hon, som spelar fotboll, behöver mycket energi. 

Med Instagramkontot fru_mellanmjolk, där maken Adam Sigge ofta befinner sig bakom kameran, vill hon skapa en motvikt mot rådande ideal och krav på perfektion. 

– Här har ni en röv med celluliter, varsågoda! Jag vill skriva om sådant som skaver och öppna upp för diskussion om saker kvinnor så länge burit skam över. Så som mens, ångest, hår, finniga rumpor, kärlek, sex, missfall, valkar, dubbelhakor och föräldraskapets mörkare sidor.

Sara resonerar i liknande banor när det gäller smyckestillverkningen, en hobby som går under namnet Fröken smycke. Visst vill hon sälja färgglada smällkarameller i form av örhängen och halsband men det viktigaste är att synliggöra kvinnokroppen – oavsett utseende.

– Nu skickar kvinnor in bilder på sig själva i bikini som jag delar, det är så fint. Och så får de rösta fram organisationer som vi donerar pengar till. Sist blev det Kvinnojouren Moa. 

undefined
Även Instagramkontot Fröken smycke används för att synliggöra kvinnokroppen – oavsett utseende.

Vissa inlägg har få kommentarer men det visar inte hela sanningen. 

– Du skulle se min inkorg, där hamnar allt saftigt. Det är inte bara att skaffa ett konto och lägga ut bilder, man får många historier att svara på, säger hon och reflekterar sedan över det faktum att vissa tycker att hon är för smal för att "få" prata om kroppspositivism.

– För mig handlar det inte om att ta fokus från de som är mer överviktiga, ta det lugnt. Jag har vägt lite, jag har vägt mycket – nu står jag i mitten. Jag mådde bäst här och valde att stanna här. När jag var smal hade jag jättedåliga blodvärden.

Hon konstaterar att det finns mycket okunskap i ämnet.

– Jag är trött på att få höra 'men det är ju inte hälsosamt att vara tjock'. Jag kan vara större, träna och vara hälsosam. Men jag springer inte för att gå ner i vikt utan för att orka leka med mina barn. Så ändra fokus, hoppa studsmatta och bry dig inte om att det dallrar. 

Till avdelningen tröttsamma kommentarer räknas även "nej, du är inte tjock, du är vacker".

– Tjock är inte motsatsen till vacker. Qvintus brukar säga att han älskar min tjocka mage. Då säger jag ja, men du får inte säga så till andra eftersom alla inte förstår att tjock inte är ett dåligt ord. Jag önskar att folk kunde sluta använda det för att trycka ner andra. 

undefined
När tidningen träffar Sara Sigge lyckas vi pricka in en av få regniga dagar. Men det hindrar henne inte från att snabbt vara ute på bryggan. "Jag älskar att bada".

Något mer du vill skicka med till den som vill komma ut ur vassen?

– Jag tror av hela mitt hjärta att den största kritikern är du själv. Folk är självupptagna. Jag kollar barnen så att de inte drunknar och om jag glor på någon så är det för att jag tänker: Fan va snygg hon va! 

Sara Sigge

Ålder: 34 år.

Bor: I Näshulta.

Familj: Maken Adam Sigge, 34, barnen Pärla, 9, och Qvintus, 7.

Yrke: Montör.

Aktuell: Driver två konton på Instagram, fru_mellanmjolk och froken_smycke, med syfte att sprida kroppsacceptans. "Jag vill att alla ska känna sig bekväma i sina kroppar, oavsett storlek och "skavanker".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!