Gabriel ger schackpjäserna en marmorlook

Från plast till sten – eller? Målaren Gabriel Bengtssons marmorering har gett de stora schackpjäserna utanför Stadsbiblioteket en makeover som lurar ögat. "Folk tar i när de ska lyfta dem – de tror att de är tunga men de väger ju ingenting", säger han nöjt.

Plastiga pjäser – hur vore det om de fick en makeover i gammal stil? Så resonerade målaren Gabriel Bengtsson och gick in på biblioteket och frågade om han fick ge schackpjäserna ett marmorutseende.

Plastiga pjäser – hur vore det om de fick en makeover i gammal stil? Så resonerade målaren Gabriel Bengtsson och gick in på biblioteket och frågade om han fick ge schackpjäserna ett marmorutseende.

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna2023-12-27 09:52

När schackpjäserna försvann från Bibliotekstorget i höstas var det inte för sedvanlig vintervila. I stället har de varit på vift i Vilsta, närmare bestämt i händerna på målaren Gabriel Bengtsson, 32. Han har någon månad kvar på byggnadsmåleriutbildningen på Movant där projekt måla schackpjäser ägt rum. Och resultatet är allt annat än plastigt.  

– Det var det som var tanken. Jag gillar att lira schack, hade gått förbi pjäserna ett antal gånger och tänkte att det skulle vara snyggt att måla om dem och få till ett marmorutseende i en gammaldags stil. 

undefined
Pilligt – ingen pjäs blir den andra lik.

Han knallade in på biblioteket, ställde frågan och fick tummen upp.

– Plastvarianterna är relativt nya, de tidigare i metall blev stulna.

När det var dags att skrida till verket visade det sig dock att PVC-plasten inte var helt enkel att hantera. 

– Enligt många är den omålbar. Och jag var tvungen att göra om de svarta för den första lacken luckrade upp färgen. Det var som att skala banan. Så då fick jag göra lite mer research för att få det att fästa. Men jag är tacksam för att det hände och att jag fick göra misstaget här på skolan. Nu vet jag hur man gör och kan bära med mig det under resten av karriären. 

undefined
Omålbara? PVC-plasten var inte helt enkel att ge sig på. Och det var först vid andra försöket som Gabriel Bengtsson lyckades.

Den före detta kocken hade tidigare mest ägnat sig åt att måla seriefigurer men hittade snart sin nisch under utbildningen. Hans skapande pryder ett antal väggar i lokalerna. 

– Jag har alltid gillar mineraler och sten men det var först när jag började på skolan som jag fick nys om vad man kan göra inom dekorationsmåleri. Marmorkonst är ett organiskt skapande. Man målar inte av något specifikt, som ett ansikte. Utan det byggs på allt eftersom och blir så...

Levande?

– Javisst. Ingenting blir det andra likt, säger han och ger sig på den sista schackpjäsen med en pensel modell mindre.

Det ser pilligt ut?

– Ja, och det tycker jag om. Men jag är noggrann också. 

undefined
Gabriel Bengtsson var tvungen att göra om de svarta för den första lacken luckrade upp färgen.

Exakt när schackpjäserna gör comeback utanför biblioteket beror på vädret. Gabriel tänker absolut vara med och inviga dem med ett och annat parti. I övrigt hoppas han på att få liknande uppdrag framöver. 

– Marmor är inne nu för tiden, speciellt i USA. Jag tror att det är en trend som kommer hit till Sverige också. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!