Vid kultur- och fritidsnämndens sammanträde i april var det tänkt att tio studieförbund i Eskilstuna skulle få dela på cirka fem miljoner kronor i verksamhetsbidrag. Oenighet kring ett av förbunden, muslimska Ibn Rushd, gjorde dock att inga pengar delades ut.
Sverigedemokraterna krävde och fick genom en återremiss, som, enligt SD, skulle förenas med en utredning av Ibn Rushds verksamhet. Nämndens ordförande Marie Svensson (S) sa att även hon ville veta mer om Ibn Rushd innan ett nytt beslut kunde fattas.
– Rapporten visar att Ibn Rushd har lite att arbeta med. Utifrån de signalerna måste vi ta ett politiskt ansvar och jag tycker att det finns anledning att titta på föreningen ur ett lokalt perspektiv för Eskilstuna, sa Marie Svensson.
På onsdag ska ärendet upp för beslut igen. Förslaget är dock detsamma, att föreningen ska beviljas 84 502 kronor. Någon utredning av föreningen har, enligt handlingarna till nämnden, inte genomförts.
– Tyvärr kan vi inte se att förvaltningen gjort någon utredning. Mot bakgrund av det, samt att det finns för många misstankar som pekar på att studieförbundet inte lever upp till kommunens kriterier för att få bidrag, vill vi avslå ärendet helt, säger Mikael Strömberg (SD) andre vice ordförande i nämnden.
Kultur- och fritidsförvaltningen var redan i april tydlig med att någon lokal utredning av Ibn Rushd inte skulle genomföras. Förvaltningen har istället hänvisat till en granskning som Folkbildningsrådet har gjort.
Mikael Strömberg är besviken.
– Det enda man har gjort är att dela upp det i tio bidragsärenden istället för ett ärende med tio föreningar. Det är märkligt.
Du har sagt att SD kommer att ställa Socialdemokraterna till svars om Ibn Rush beviljas bidrag. Vad innebär det i praktiken?
– Att vi kommer att vara oerhört tydliga i kritiken mot S, säger Mikael Strömberg.
I en debattartikel i maj förklarade distriktschefen Delal Sindy, varför studieförbundet behövs.
"Av Folkbildningsrådets studie framgår att vi behövs därför att vi når ut till marginaliserade grupper som många andra har svårt att nå. Förra året var nästan hälften av våra deltagare i Eskilstuna kvinnor, varav flertalet utrikesfödda. I vår verksamhet i stort möter vi många som lever i social utsatthet och som helt eller delvis saknar utbildning. Vårt mål är att fler ska känna att de kan och vill delta i samhället – då byggs också ett starkare Sörmland".