Studiefrämjandet bjöd i torsdags i förra veckan in företrädare för de politiska partierna till ett trygghetsmöte på biblioteket i Årby. Alla partier var representerade, men Sverigedemokraterna lämnade mötet innan det skulle börja.
– Det är första gången jag backar från ett politiskt samtal i min karriär. Det är för jävligt att samhällsutvecklingen går mot att inte ens politiker kan känna sig trygga i de här områdena, säger Kim Fredriksson, gruppledare för SD i Eskilstuna.
Kim Fredriksson hävdar att han och hans partikollegor fick motta spydiga kommentarer från ett antal ungdomar i samband med att de närmade sig möteslokalen.
– I takt med att vi närmade oss och gick in i lokalen så eskalerade de spydiga kommentarerna till olaga hot om stenkastning och det var till och med någon som hotade med att hämta vapen och använda det mot oss, säger Kim Fredriksson.
SD gick in i möteslokalen, men lämnade densamma kort senare med anledningen av den hotfulla stämning de upplevde utanför.
– Magkänslan var att det skulle gå åt skogen om det skulle fortsätta. Uppenbarligen sitter en del ungdomar i området på en hel del våldskapital så det är dumt att inte ta hoten på allvar, säger Kim Fredriksson.
SD har gjort en anmälan till polisen efter händelsen. Kim Fredriksson är starkt kritisk till att säkerheten kring mötet inte var större.
– Vi utgick från att arrangören tog hand om säkerheten och säkerställde att det skulle vara tryggt för politiker att komma, det anser vi vara en självklarhet när man bjuder in till dialog, säger Kim Fredriksson.
Han ifrågasätter också varför inga andra partier lämnade mötet.
– Jag är osäker på om de som var i mötesrummet hörde, men de måste ha känt av stämningen. Om något annat parti hade råkat ut för det här hade jag lämnat för att markera, säger Kim Fredriksson.
Aleksander Prodanovic är sektionschef för mångfald och integration på Studiefrämjandet i Sörmland, som arrangerade mötet. Han var inne i biblioteket när SD kom till mötet och uppfattade inte det som hände.
Däremot var två andra kommunanställda, som känner till ungdomarna, utanför när politikerna anlände.
– De avbröt det aggressiva beteendet direkt och bad ungdomarna avvika från platsen. De hanterade situationen väldigt bra, säger Aleksander Prodanovic.
Han fördömer ungdomarnas beteende och beklagar att SD kände sig tvingade att avvika från mötet.
– Det är väldigt olyckligt att ett parti ska behöva lämna när vi hade bjudit in alla och hoppades på ett demokratiskt och bra samtal, säger Aleksander Prodanovic.
Borde ni ha haft en bättre säkerhet kring mötet?
– Vi kan inte ta ansvar för händelser i området, det är väldigt oroligt i Årby nu. De (SD) fick uppleva det som är verkligheten i dag, säger Aleksander Prodanovic.
Just oron i området var en stor anledning till att mötet hölls och Aleksander Prodanovic anser att SD borde ha kontaktat honom om de kände en oro för sin säkerhet. Då hade han ordnat med polisiär närvaro.
– Vi hade mötet bakom stängda dörrar, det var inte öppet för alla, vi kände att vi hade kontroll över läget och att det var säkert. Det som hände inträffade utanför lokalen. Då kan jag inte ta ansvar för det, säger han.
SD hade enligt Aleksander Prodanovic anmält en person till mötet men kom istället ett tiotal klädda i sina vita partijackor.
– En stor grupp politiker sticker ut, speciellt om det är en grupp som skriker och gapar, säger han.
Menar du att SD:s representanter skrek mot ungdomarna?
– Ja, det blev skrik och gap från båda håll. Jag har vittnen som är kommunalanställda som hörde Sverigedemokrater uttrycka: "Vad är det här för skitställe, varför lägger vi skattepengar på det här" och en annan skrek om att straffa och utvisa. Om man skriker den typen av slagord får man reaktioner.
Kim Fredriksson delar inte bilden av att han eller någon av SD:s andra företrädare på plats skulle ha skrikit till ungdomarna.
– Jag känner inte alls igen mig i den beskrivningen, varför skulle vi munhuggas tillbaka mot ungdomarna om de hotar oss med pistol och stenkastning? Det låter för mig helt främmande, säger Kim Fredriksson.
Att de skulle ha kommit till mötet iklädda sina partijackor kallar han en ren lögn.
– Vi åkte dit i civila kläder för att ha en mer lyssnande hållning än i en mer traditionell debatt, säger Kim Fredriksson.