SD:s gruppledare Kim Fredriksson gick gång på gång upp i talarstolen och hävdade att hans motion var ett försök att skydda tiggarna från ohederliga ligor, som lägger beslag på det tiggarna samlat ihop.
– Jag är övertygad om att en stor del av tiggeriet sker i organiserad form, sa Kim Fredriksson.
Men han hade svårt att bli trodd. Folkpartiets gruppledare Niklas Frykman såg SD:s förslag som ett förbud maskerat till tillståndsplikt.
– Det är som att försöka bota mässling med tippex, man skyler över så vi slipper se, sa han.
Istället fick Frykman med sig fullmäktige i sitt förslag att i samarbete med frivilligorganisationerna erbjuda tiggarna sysselsättning. Något som visat sig framgångsrikt i Gnosjö.
Resten av tiggeridebatten kom mestadels att handla om vilken rapport som var trovärdigast, den som talar för eller mot att tiggeriet är organiserat. Kim Fredriksson lutade sig upprepade gånger mot ett uttalande från Sörmlandspolisens talesperson Fredrik Wallén, där Wallén sagt att det är möjligt att tiggare utnyttjas av kriminella.
Det tyckte Rebaz Sanar (M), en av kvällens debutante, var att skjuta vid sidan av målet.
– Att tvinga med sig människor till ett annat land och utnyttja dem kallas trafficking och det är redan förbjudet. Ditt förslag slår bara mot människor som varken kommer att ha råd eller förmåga att söka tillstånd för att få tigga.
Beslutet blev också att kommunfullmäktige med överväldigande majoritet avslog SD:s motion och godkände förslaget om att istället skapa sysselsättning för tiggarna. SD reserverade sig.
Debatt, om än inte lika lång och hetsig, blev det även om kommunens delårsrapport. Här var de flesta överens om att kommunen har stora utmaningar, till exempel för att få fler i arbete och studier, men att det också finns ljuspunkter i form ett ekonomiskt överskott.
SD var också här av en annan mening.
– Kommunens har inte lyckats komma till rätta med utlandsföddas bidragsberoende och utanförskap. Det är under all kritik, tyckte Kim Fredriksson.
Kommunfullmäktige beslutade ändå lägga delårsrapporten till handlingarna.