Här sker flest olyckor under jul och nyår i Eskilstuna

Under jul- och nyårshelgen ger sig många Eskilstunabor ut på vägarna för att ta sig till släkt och vänner. Men det finns vägar som du bör se upp med, ihop med julvädret. "Det ser faktiskt rätt så besvärligt ut", säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

Foto: SMHI

Eskilstuna2023-12-21 17:00

Ett ovanligt djupt lågtryck har härjat över Mälardalen de senaste dagarna. Och lagom till julhelgen blir det nu kallare igen.

– Under fredagen sveper lågtrycket ner kyligare luft vilket gör att all tung och blötsnö som faller under torsdagen riskerar att frysa på, det ser faktiskt rätt så besvärligt ut och kan ställa till det en del för alla julresenärer, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

Under jul- och nyårshelgen belastas vissa vägar extra hårt vilket ökar risken för olyckor. 

Dina Försäkringar har, med hjälp av Trafikverket, kartlagt vägarna som varit de mest olycksdrabbade i Sörmland under de senaste fem åren runt jul och nyår. 

Toppar listan gör Torshällavägen i Eskilstuna.

– De mer allvarliga olyckorna inträffar oftare på mindre vägar, som inte är mötesseparerade och är dåligt anpassade för mycket trafik. Att ge sig ut på dessa vägar är därför inte att rekommendera, säger Victor Öberg, försäkringsexpert.

Även specifika datum sticker ut. Ska man åka längre uppmanar han till att planera sin körväg, starta i god tid och att man håller sig uppdaterad på väder och trafik.

– Rent statistiskt utmärker sig den 22 december som den mest olycksdrabbade dagen, så den bör man helst undvika. I januari när alla ska hem, bör man planera så man inte behöver ge sig ut på vägarna den 7:e eller 8:e, säger Victor Öberg.

Mest olycksdrabbade vägar

De fem mest olycksdrabbade vägarna under jul och nyår i Sörmland

1. 949/Torshällavägen

2. 223

3. E4

4. 900

5. 55

Källa: Transportstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!