Se upp för p-förbud där du brukar ställa bilen

Från och med i dag, måndag, gäller det att läsa skyltarna extra noga. På gatan där du brukar ställa bilen kan det nu råda parkeringsförbud vissa tider.

Karlfeldtsgatan i Nyfors är en av gatorna som får parkeringsförbud en del av dagen på måndagarna framöver.

Karlfeldtsgatan i Nyfors är en av gatorna som får parkeringsförbud en del av dagen på måndagarna framöver.

Foto: Rebecka Jonsson

Eskilstuna2023-10-16 04:45

För att kommunen ska kunna sköta gatsopning och snöröjning effektivt, har man infört servicegator i en del områden: Söder, Öster, Norr, Nyfors, Centrum och Torshälla. Det innebär att gatorna får parkeringsförbud vissa tider en dag i veckan från mitten av oktober till mitten av april.

undefined
Skyltar i flera områden upplyser om servicegatorna.

Under måndagen träder servicegatorna i kraft. Skyltar upplyser om vilka dagar och tider som gäller.

– Tyvärr hjälper det inte. Det är alltid jättemånga bilar parkerade ändå, säger Johan Wernström, arbetsledare för drift och underhåll på stadsbyggnadsförvaltningen.

Förra året utfärdades över 550 parkeringsböter à 700 kronor på servicegator de första sex veckorna.

undefined
Johan Wernström är arbetsledare för drift och underhåll.

Att bilar parkeras på servicegatorna ställer till stora problem, menar han.

– Det räcker att det står en enda bil där, så kan vi kanske inte köra in sopmaskinen eller snöplogen, framför allt om det är en liten gata. Det ställer till det väldigt för oss. Tiden är knapp och det är inte mycket som behöver strula för att vi inte ska hinna med, särskilt en snörik vinter.

undefined
Trädgårdsgatan är en av många gator på Söder som är servicegata. Mellan klockan 8 och 16 på måndagar råder nu parkeringsförbud, för att sopmaskiner och snöröjare ska komma fram.

För boende kan parkeringsförbuden ställa till problem, bland annat på Norr och i Munktellområdet där parkeringssituationen redan är ansträngd. Här har tiderna delats upp i två sektioner.

– På morgonen mellan 8 och 12 är det parkeringsförbud runt Munktell. På andra sidan Västergatan gäller förbudet klockan 12–16. Vi har gjort så för att underlätta lite, det är dåligt med parkeringsplatser här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!