Årets september kan bli varmaste någonsin

Årets september kan vara den varmaste i Eskilstuna någonsin. "Hösten kryper sig på väldigt långsamt", säger meteorologen Emma Härenstam.

Årets september kan bli en av de varmaste någonsin i Eskilstuna.

Årets september kan bli en av de varmaste någonsin i Eskilstuna.

Foto: Martina Holmberg / TT

Eskilstuna2023-09-27 12:35

Efter en ovanligt kall juli och augusti ser årets september ut att bli en av de varmaste någonsin. Medeltemperaturen i september brukar ligga runt 12 grader och i år ser den ut att landa på 15.

– Det kan låta som att det inte är särskilt stor skillnad på 12 och 15 grader, men i och med att det är ett snittvärde så är ju det en ganska stor skillnad ändå, säger Emma Härenstam, vakthavande meteorolog på SMHI.

Under månadens sista dagar kommer de högre temperaturerna fortsatt hålla i sig, även om det sjunker något under helgen.

– Det kommer fortsatt vara upp emot 20 grader på onsdag och torsdag, sedan kryper det nedåt något i helgen men det är fortsatt sommartemperatur, vilket är en dygnsmedeltemperatur på tio grader.

Skulle du säga att hösten är på ingång?

– Vad jag kan se framåt i tiden så skulle jag säga att den här milda luften hänger kvar även om den successivt kommer att krypa nedåt nu med graderna. Hösten kryper sig på väldigt långsamt, säger Emma Härenstam.

Om det blir septemberrekord eller ej kommer vi dock aldrig få veta. Det saknas mätningar från flera år sedan temperaturen började mätas i stan 1936.

– Ett rekord går inte att säga för Eskilstuna eftersom det inte finns en fullständig mätserie, men däremot kan man ju sträcka sig till att det är en av de varmaste september som har uppmäts, men mer än så går ju inte att säga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!