Serveringslokalen i gallerians övre del har stått tom sedan Retuna öppnade i augusti förra året. Inte för att det saknats intressenter, tvärtom. Men matchningen som ska passa alla parter har inte gått att få ihop. Sedan en tid tillbaka har det varit klart att det är kommunens arbetsmarknadsenhet AMA som ska driva fiket under namnet Café Returama.
När tidningen är på plats dagen innan invigningen pågår finputsning och intrimning av både maskiner och personal.
– Det är nio personer plus en arbetsledare som ska jobba här, säger Jari Backeliv.
Han är projektledare för AMA:s verksamhet i Retuna och den som styrt upp utformningen av caféet.
Inredningen präglas helt av idéerna kring återbruk. Serveringsdisken och det mesta av möblemanget har tillverkats i AMA:s verkstad i Vilsta. Några av borden har byggts av tomma kabeltrummor, andra av uttjänta bildäck. En väggsektion består av gamla fönster och en av dörrarna kommer från det numera rivna gamla sommarhemmet i Skogstorp.
– En hel del av de här prylarna kommer att vara till salu. Så inredningen kommer att bytas ut vartefter, säger Jari Backeliv.
Till en början ska maten levereras från AMA:s kravcertifierade kök i Vilsta. Man strävar efter att menyn på sikt ska bestå av enbart ekologiska produkter med så få animaliska inslag som möjligt.
– Vi ska erbjuda hälsosamma alternativ med tyngdpunkt på det vegetariska köket. Målet är att kravcertifiera caféet under 2016, vilket innebär att andelen kravgodkända varor ska utgöra minst 25 procent.
Att caféet nu öppnar glädjer Retunas centrumledare Anna Bergström.
– Det är så skönt, det känns som att alla knutar börjar släppa nu. Kombinationen av alla verksamheter är väldigt viktig.
Besökssiffrorna på Retuna steg kraftigt under hösten och har sedan dess planat ut och till och med sjunkit något under vintern. En av anledningarna tror Anna Bergström är att gallerian inte hade någon specifikt marknadsförd julhandel, något som ska finnas med i planerna framöver.
Den stora utmaningen för att få fler besökare och kunder till Retuna handlar om ett långsiktigt och tålmodigt arbete. Fler måste tycka att det är legitimt att använda återbrukat material.
– Som det är nu är vi fortfarande i en slags smekmånadsfas med Eskilstunaborna. Och vi är superheta i Avfallssverige. Vi har en helt unik anläggning här och alla vill komma hit och titta, säger Anna Bergström.
Caféet kommer att ha samma öppettider som gallerian och under premiärdagen är Eskilstunakocken Jonathan Kasche på plats klockan 11-14 för att inspirera och ge tips.